Zemřel francouzský režisér Jean-Pierre Mocky, bylo mu 90 let

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 8. 2019 19:45
Ve věku 90 let zemřel francouzský režisér Jean-Pierre Mocky, který točil s Charlesem Aznavourem nebo Jane Birkinovou. Autor desítek celovečerních a televizních filmů se proslavil hlavně satirickými komediemi s černým humorem. Mocky také působil jako herec, scenárista a producent. O jeho úmrtí ve čtvrtek informovala agentura AFP.
Režisér Jean-Pierre Mocky v květnu 2016 ve svém bytě v Paříži.
Režisér Jean-Pierre Mocky v květnu 2016 ve svém bytě v Paříži. | Foto: ČTK

Mocky se filmovému řemeslu učil v 50. letech u italských režisérů Luchina Viscontiho a Federica Felliniho. Už v roce 1949 zaujal rolí básníka ve snímku Orfeus a o pět let později ve filmu Hrabě Monte Christo, v obou hrál po boku Jeana Maraise.

Do děl, která režíroval, s oblibou obsazoval herce Michela Serraulta. V jeho filmu Zázrakem uzdravený z roku 1987 účinkovala i Jeanne Moreauová, další hvězda francouzské kinematografie. Catherine Deneuveová ztvárnila v tom samém roce hlavní roli v jeho snímku Agent trouble. V obou a mnohých dalších hrál i samotný Mocky.

Mocky, vlastním jménem Jean-Paul Mokiejewski, měl rodiče polského původu. Byl třikrát ženatý a tvrdil o sobě, že má 17 dětí, možná i více.

Pochybnosti panují také o datu narození této významné osobnosti francouzského filmu. Ve svém životopise Ještě se seznámím, který vyšel před čtyřmi lety, Mocky napsal, že se narodil v roce 1933. Zápis v matrice byl ale zfalšován na začátku druhé světové války, aby se Mocky mohl dostat na loď směřující do Alžírska a uniknout nacistům. Ať zfalšovaný, nebo ne, matriční zápis o narození v roce 1929 nebyl nikdy "opraven". Podle něj se Mocky narodil 6. července 1929.

 

Právě se děje

Další zprávy