Zemřel francouzský režisér Bertrand Tavernier, věhlas mu zajistil film Soudce a vrah

ČTK ČTK
25. 3. 2021 21:24
Ve věku 79 let zemřel francouzský režisér, scenárista a producent Bertrand Tavernier. Na začátku kariéry psal kritiky, ztvárnil několik filmových rolí a byl asistentem režiséra Jeana-Pierra Melvilla. Následně natočil několik desítek snímků. O úmrtí informovala na sociálních sítích jeho rodina.
Francouzský režisér a scenárista  Bertrand Tavernier.
Francouzský režisér a scenárista Bertrand Tavernier. | Foto: Reuters

Tavernierovým celovečerním debutem byl v roce 1974 film Hodinář od sv. Pavla, za který získal Stříbrného medvěda na festivalu v Berlíně. Ve snímku na motivy románu Georgese Simenona hlavní roli ztvárnil Philippe Noiret, se kterým Tavernier úspěšně spolupracoval i na několika dalších titulech.

Jeho druhý film Ať začne slavnost… z roku 1975, taktéž s Noiretem, získal francouzskou cenu César. Jeho třetí snímek Soudce a vrah (1976) mu definitivně zajistil mezinárodní věhlas.

Později posbíral řadu dalších cen, například sošku za režii z Cannes za Neděli na venkově z poloviny 80. let nebo berlínského Zlatého medvěda za snímek Volavka z roku 1995 o trojici mladých lidí vraždících pro peníze.

Za hudební film Kolem půlnoci z roku 1986, který byl věnován památce jazzových hudebníků Lestera Younga a Buda Powella, byl Tavernier nominován na Oscara. Za práci na soundtracku ke Kolem půlnoci získal Oscara jazzový klavírista Herbie Hancock. Hlavní roli, což byla fiktivní postava mísící různé vlastnosti a peripetie Powella s Youngem, ztvárnil tenorsaxofonista Dexter Gordon. Zemřel čtyři roky nato.

Od počátku 90. let minulého století se Tavernier v hraných i dokumentárních filmech věnoval kontroverzním společenským tématům, natočil například Bezejmennou válku o dopadech konfliktu v Alžírsku nebo Na druhé straně periférie, což byl v roce 1998 snímek o životě obyvatel chudinských předměstí Paříže.

Obdivovatel kinematografie a filmové historie v mládí založil filmový klub Nickelodeon. V posledních letech věnoval hodně času a energie restaurování a uchování starých snímků.

 

Právě se děje

Další zprávy