Zemřel filmový režisér Vittorio Taviani. S bratrem Paolem patřil ke klasikům italské kinematografie

ČTK ČTK
15. 4. 2018 13:06
Slávu bratrské dvojici přinesl trpký příběh mladého muže, který měl ve filmu Padre padrone (1977) odvahu porušit odvěký zákon rodinné poslušnosti.
Vittorio Taviani (vpravo) se svým bratrem Paolem.
Vittorio Taviani (vpravo) se svým bratrem Paolem. | Foto: Reuters

Řím - Ve věku 88 let zemřel italský filmový režisér Vittorio Taviani, který ve tvůrčí dvojici se svým bratrem Paolem patřil ke klasikům italské kinematografie. Informovala o tom agentura ANSA. Bratři Tavianiové společně vytvořili přes dvě desítky snímků, za které od 70. let sbírali ceny na mezinárodních festivalech.

Slávu bratrské dvojici přinesl trpký příběh mladého muže, který měl ve filmu Padre padrone (1977) odvahu porušit odvěký zákon rodinné poslušnosti. Získali za něj Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Válečné drama Noc svatého Vavřince (1982) si z Cannes odneslo Velkou cenu poroty.

Tavianiovi, narození v letech 1931 a 1929, začínali natáčením krátkých dokumentů. Po celou svou kariéru společně psali scénáře svých filmů a tvořili až do pozdního věku. Jejich předposlední film, vězeňské dokumentární drama Caesar musí zemřít, získalo v roce 2012 Zlatého medvěda na festivalu v Berlíně. Chválu si vysloužil i poslední film, Úžasný Boccaccio (2015), adaptace slavného Dekameronu.

 

Právě se děje

Další zprávy