Zelenkův film Ztraceni v Mnichově zvítězil u kritiků, překvapením je Schmitke

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 1. 2016 23:02
Snímek Ztraceni v Mnichově scenáristy a režiséra Petra Zelenky a producenta Davida Ondříčka byl oceněn Cenou české filmové kritiky za nejlepší celovečerní snímek. V hereckých kategoriích zvítězili Kryštof Hádek za výkon ve filmu Kobry a užovky a Alena Mihulová za roli ve snímku Domácí péče. Moderátory slavnostního večera v přímém přenosu České televize na programu ČT art byli herečka, blogerka a vítězka soutěže StarDance Marie Doležalová a herec a režisér Vojtěch Kotek.
Foto: Falcon

Praha - Vítězem Cen české filmové kritiky se stal snímek Ztraceni v Mnichově scenáristy a režiséra Petra Zelenky a producenta Davida Ondříčka. Proměnil všechny tři nominace: odnesl si ocenění za nejlepší film roku 2015 i ceny za nejlepší režii a scénář.

Laureáti je převzali v sobotu večer v pražském divadle Archa.

Druhým nejúspěšnějším titulem je debut Štěpána Altrichtera s názvem Schmitke. Byl oceněn v nové kategorii Nejlepší audiovizuální počin, a to za zvukovou složku filmu. Spoluscenárista a režisér filmu si odnesl Cenu RWE pro objev roku.

V hereckých kategoriích zvítězili Kryštof Hádek za výkon ve filmu Kobry a užovky a Alena Mihulová za roli ve snímku Domácí péče.

Nejlepším dokumentem roku 2015 vyhlásili filmoví novináři snímek režisérky a producentky Jany Ševčíkové Opři žebřík o nebe.

Hranice se překračují

"Objevili jsme se tu především pro kritiky," řekl režisér Altrichter, šťastný z toho, že si původně studentského projektu Schmitke někdo všiml. Podle něj jde o snímek německo-český. Nejen produkčně, ale i proto, že studoval na pražské FAMU i v Německu. "Hodně se v něm mluví německy, ale to pro mě nehraje roli. Hranice se překračují a právě v evropských koprodukcích vidím budoucnost české kinematografie," dodal.

Potěšený byl i producent vítězného snímku David Ondříček. "Kdybych dostal scénář od někoho jiného než Petra Zelenky, asi bych do toho nešel. Jelikož ho však znám už ze Samotářů a vím, co dokáže se svými texty udělat a jaký je to režisér, věřil jsem, že může jít o skvělý film," řekl. Podle něj však scénář prošel obrovským vývojem, verze, která se nakonec točila, byla mnohem lepší než ta původní. Podle Ondříčka snímek Ztraceni v Mnichově projel spoustu festivalů, měl například velký úspěch v Londýně.

Moderátory slavnostního večera v přímém přenosu České televize na programu ČT art byli herečka, bloggerka a vítězka soutěže StarDance Marie Doležalová a herec a režisér Vojtěch Kotek.

Hlasovalo 41 novinářů

Filmoví publicisté a kritici tak zhodnotili domácí kinematografii uplynulého roku pošesté. Dvoukolové hlasování určilo vítěze osmi kategorií. V prvním kole jich hlasovalo třiatřicet. Posuzovali 25 celovečerních hraných či loutkových filmů a 19 dokumentů, které měly distribuční premiéru v roce 2015 a vyhověly pravidlům. Druhého kola hlasování se zúčastnilo 41 novinářů.

V kategorii Cena RWE pro objev roku hlasovalo ve druhém kole 31 žurnalistů; vybírali ze 13 navržených adeptů.

Ceny české filmové kritiky uděluje profesní organizace filmových novinářů a publicistů Sdružení českých filmových kritiků o.s. Hlavními partnery byly RWE, Česká televize, Státní fond kinematografie a ministerstvo kultury. Přehled hlasování a výsledky budou zveřejněny na webových stránkách www.filmovakritika.cz.

Konkurenční ocenění České filmové a televizní akademie Český lev budou předána 5. března. I jim vévodila v nominacích Zelenkova originální komedie Ztraceni v Mnichově - získala jich 15. Porota Českého filmového a televizního svazu FITES jí v polovině ledna udělila Cenu Josefa Škvoreckého za adaptaci literárního díla. Zelenka se ale podle svých slov knihou historika Jana Tesaře Mnichovský komplex jen volně inspiroval.

 

Právě se děje

Další zprávy