Zdigitalizovaný Taxikář přijíždí i do českých kin

Kultura Kultura
18. 8. 2011 22:13
Legendární film Martina Scorseseho v novém formátu

Praha - Společnost Aerofilms přináší do českých kin kromě distribučních novinek také zrestaurované legendární filmy světové kinematografie. Po minipřehlídkách zdigitalizovaných filmů s Audrey Hepburn a mafiánských filmech v čele s Kmotrem se pod hlavičkou Digitální klasika představí Taxikář režiséra Martina Scorsese, jeden z dlouhodobě nejvlivnějších titulů poválečné americké kinematografie.

Snímek získal Zlatou palmu v Cannes v roce 1976 a byl nominován na Oscara. Nyní ho Aerofilm znovu představí v unikátní zrestaurované verzi. Poprvé měli diváci tuto možnost na letošním karlovarském festivalu, během září bude zrestaurovaný Taxikář k vidění ve vybraných kinech v ČR.

Hlavní postavou je Travis Bickle, veterán, který po návratu z Vietnamu trpí nespavostí. Najde si proto práci jako noční taxikář. Během nekonečného popojíždění „špinavými" ulicemi New Yorku naráží jen na násilí, drogy a prodejný sex. V dlouhodobě traumatizovaném, frustrovaném Travisovi sílí odhodlání k radikálnímu činu. To v osamělém muži nechtěně posílí jak elegantní Betsy, spolupracující na volební kampani senátora Palantinea, tak nezletilá prostitutka Iris.

Foto: Kultura

Hlavní postavu ztvárnil Robert de Niro. Na zásadní roli se připravoval velmi pečlivě, dokonce se prý stal opravdovým taxikářem. Studoval také psychické nemoci včetně syndromu války ve Vietnamu. Slavná scéna se zrcadlem, kdy si hlavní hrdina trénuje s pistolí větu „To mluvíš se mnou?", byla jeho nápadem; ve scénáři bylo pouze, že se dívá do zrcadla.

Jodie Foster, která hraje prostituku Iris, bylo v době natáčení pouhých 12 let - stejně jako její hrdince. Za svou roli obdržela řadu ocenění na světových festivalech, podobně jako de Niro za hlavní postavu. Do úlohy mladé prostitutky byla vybrána ze stovek zájemkyň, mezi nimiž byly tehdy neznámá Michelle Pfeiffer, Melanie Griffith, Kim Basinger či Brooke Shields.

Nápad remasterovat Taxikáře do rozlišení 4K (4096 x 2160 pixelů) vznikl během přípravy vydání Blu-ray disku. Scan proběhl do rozlišení 4K z původního negativu, který prý byl v relativně dobrém stavu. Obava, že digitálně restaurovaný Taxikář bude obrazově jiný než původní film, se nevyplnila.

Oproti vydání na VHS a DVD ovšem jde o úplně jiný film. Starý přepis, který byl realizován asi před deseti lety, byl prováděn bez profesionálního dohledu. Nynější supervizi nad korekcemi měl sám kameraman Michael Chapman a film po prvním restauračním procesu viděl i režisér Martin Scorsese, který pak předával své poznámky a komentáře.

Většina digitálních kin v ČR má projektory v rozlišení 2K, z participujících kin mohou 4K rozlišení nabídnout kina Aero, Světozor a Bio Oko v Praze, kino Centrál v Hradci Králové, kino 99 v Kolíně a Panorama v Boskovicích.

Více najdete na www.aerofilms.cz/taxikar

 

Právě se děje

Další zprávy