Zdeněk Holý zůstává děkanem FAMU, rektor ho podržel. Akademický senát se chce bránit

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 6. 2018 11:18
Rektor AMU se s kritiky děkana FAMU setkal čtyřikrát, stanoviska obou stran se ale smířit nepodařilo. Další pokus má následovat.
Zdeněk Holý po dvou letech ve funkci zůstává děkanem FAMU.
Zdeněk Holý po dvou letech ve funkci zůstává děkanem FAMU. | Foto: Vojtěch Vlk

Za "většinou obecná tvrzení, která nejsou doložena konkrétními přesvědčivými argumenty", označil rektor pražské Akademie múzických umění výhrady vůči děkanovi FAMU Zdeňku Holému.

Jeho odvolání minulý měsíc navrhl akademický senát nejznámější české filmové školy, jehož členy jsou dokumentarista Vít Klusák či režiséři David Jařab a Petr Marek.

Věc však musel posoudit právě rektor AMU Jan Hančil. Ten nyní rozhodl, že Holého z funkce odvolávat nebude, jak informoval server Echo24.cz.

"Odvoláním děkana a následným avizovaným odchodem vedoucích několika kateder by bylo ohroženo naplňování základních zákonných funkcí FAMU," vysvětlil rektor v narážce na dřívější stanoviska například vedoucího katedry scenáristiky Petra Jarchovského nebo šéfů kateder kamery, střihu či zvukové tvorby. Ti všichni deklarovali, že pokud bude děkan odvolán, rezignují na funkce.

Podle akademického senátu FAMU rektorovo páteční rozhodnutí ohrožuje stabilitu fakulty a senát proti němu podnikne právní kroky.

"Pokud rektor jmenoval v roce 2016 Zdeňka Holého děkanem ve chvíli, kdy jej senát zvolil těsnou většinou pěti hlasů z devíti a kdy akademická obec preferovala jiného kandidáta, je pro nás nepochopitelné, že nyní odmítl děkana Holého odvolat, když pro to hlasovalo osm z devíti členů senátu a návrh na odvolání podepsala více než čtvrtina akademické obce," sdělila stanovisko senátorů, kteří pro odvolání hlasovali, předsedkyně senátu Helena Bendová.

Holý, který je děkanem FAMU od předloňského května, dle akademického senátu nerespektoval demokratické principy, překračoval své pravomoci či nedostatečně plnil program, s nímž byl zvolen.

Podle rektora AMU jsou mnohá z těchto obvinění založena na chybném výkladu postavení akademického senátu k děkanovi - to, co jeho kritici označují za pochybení, prý byly ve skutečnosti postupy plně v děkanově pravomoci.

Celý spor je složitější, než jak je prezentován v médiích, dodal rektor Hančil pro Český rozhlas Plus.

"Rektor tím podpořil pocit části veřejnosti, jemuž se zvnějšku lze jen těžko ubránit: že podobné problémy v komunikaci uvnitř školy či spory o povaze výuky a ohledně personálních či manažerských rozhodnutí by se měly nejprve řešit méně radikální cestou než odvoláním děkana," míní filmový kritik Aktuálně.cz Tomáš Stejskal.

Podle něj spor zbytečně posunulo a vyhrotilo, že značná část filmařské obce přispěchala se silným názorem, který bylo třeba ještě silnějšími slovy mediálně prezentovat.

"Do zákulisí nikdo nevidí, obě strany zjevně učinily některé nešťastné kroky, ale bude dobře, když spor přestane bytnět v podobě nových a nových obvinění na sociálních sítích, kde převládají posměšky a emoce, nad racionální argumentací, a začne se o to intenzivněji řešit na půdě školy," dodává Stejskal.

Podle rektora AMU Hančila by odvolání děkana FAMU Zdeňka Holého bylo krajním řešením, které "by mělo být podloženo jasným odkazem na prokazatelné závažné porušování zákona, vnitřních předpisů nebo dobrých mravů děkanem", usoudil rektor. Protože se tak podle něj nestalo, návrhu nevyhověl.

Rektor si je nicméně "vědom vážnosti situace" a "hlubokých rozporů uvnitř akademické obce FAMU".

Ve stanovisku uvedl, že inicioval "proces mediace, jejímž záměrem bylo sblížení radikálně vyhrocených stanovisek" akademického senátu FAMU s kolegiem děkana. Ani čtyři jednání však "bohužel nevedla k úspěchu a stanoviska obou stran se smířit nepodařilo", konstatuje rektor. V nejbližší době chce jednání obnovit.

V závěru stanoviska rektor AMU Hančil vyjadřuje víru, že stále existuje prostor pro jednání. "Je třeba využít této krize jako příležitosti, dát si tu práci zkusit pochopit argumenty druhé strany a najít smír," přeje si Hančil, podle nějž by bylo "velice neblahé trvat na radikálně vymezených pozicích".

Obě strany se dopustily politováníhodných výroků a v médiích vznikl zkreslený obraz fakulty, přiznává Hančil, nadále však přesvědčený, že FAMU je "vynikající výběrovou školou s velkým mezinárodním renomé a úspěchy, na níž ve všech oborech studují mimořádně nadaní a motivovaní studenti a působí špičkoví pedagogové a umělci", jak dodal.

To, co akademický senát děkanovi vyčítá, je na debatu, ne na odvolání, míní dokumentaristka a pedagožka FAMU Helena Třeštíková. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy