Zažil útok Talibanu, napsal knihu. A prodal ji filmařům

Hej
23. 8. 2007 16:25
Bestseller příslušníka jednotek SEAL míří do Hollywoodu

Los Angeles - Universal vyhrál bitvu filmových studií o práva k bestselleru Lone Survivor, který napsal příslušník speciálních elitních jednotek SEAL Marcus Luttrell.

Ve své knize vypráví o tom, jak vedl v severním Afgánistánu malý tým, který měl za úkol zajmout nebo zabít vůdce Al-Kaidy, který se skrýval v pevnosti Talibanu.

Tým narazil na dva dospělé muže a jednoho chlapce a váhal, zda je zajmout a zamezit tak, aby varovali Taliban, nebo je nechat jít. Luttrell se nakonec rozhodl propustit. O hodinu později byla jeho jednotka SEAL napadena příslušníky Talibanu.

Luttrell je jediným, který talibanský útok přežil poté, co se čtyři dny skrýval v horách. Nakonec ho zachránil afghánský kmen, který se o něj staral a riskoval všechno i ve chvíli, kdy se Taliban dostal až na jejich práh.

Foto: Reuters

Kniha vyvolala v době vydání rozruch, přípravy vydání ale probíhaly pomalu. Luttrell na ní začal pracovat v roce 2006, kdy se zotavoval ze zranění. Mohla vyjít až v červnu poté, co autor opustil řady armády.

V Hollywoodu o ni zprvu zájem nebyl, byla považována za těžko zfilmovatelnou, v té době navíc vznikalo i několik dalších filmů z války na Středním východě.

V červenci se ovšem kniha stala překvapivě bestsellerem a producenti se najednou mohli přetrhnout, aby ji získali. Vítězný Universal nakonec podle zdrojů agentury Reuters za předlohu zaplatil 2 miliony dolarů.

Adaptaci napíše a zrežíruje Peter Berg, který má na kontě nadcházející thriller ze středního východu Kingdom. S režisérem si už Luttrell rozumí, i protože režisér kývl na jeho požadavek, aby chystaná filmová adaptace měla respekt k jeho zesnulým kamarádům.

 

 

Právě se děje

Další zprávy