Anifilm opět oživí krásy animace. Nabídne horor i večerníčky

Boris Hokr
3. 5. 2015 17:50
Od 5. do 10. května se v jihočeské Třeboni uskuteční již šestý ročník mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm.
Plakát k filmu Prorok
Plakát k filmu Prorok | Foto: Anifilm

Třeboň – Návštěvníci se mohou jako vždy těšit na nejaktuálnější trendy v dílech, která budou letos soutěžit nejen v kategorii celovečerních, krátkých a studentských filmů, ale nově i v mezinárodní soutěži videoklipů a nenarativní, experimentální a hraniční animace.

Filmy zvučných i legendárních jmen

Většina soutěžních filmů bude uvedena v české premiéře a mezi jejich tvůrci narazíte na takové osobnosti, jako jsou Salma Hayek, Tomm Moore, Liam Neeson, Frank Langella, Alfred Molina, Christopher Lee, Guillermo del Toro, Vincent Parronaud a další. V zahraniční konkurenci se ale neztratí ani připomínka tvorby „první dámy české animace“ Vlasty Pospíšilové, která v únoru oslavila osmdesáté narozeniny a v Třeboni obdrží Cenu za celoživotní dílo.

plakát Anifilm 06
plakát Anifilm 06 | Foto: Anifilm

Festival se také ve speciálních pásmech ohlédne za padesáti lety Večerníčku, který slovy dramaturga ČT Miloše Zvěřiny stále „může nejen dětem směle říct: Mám Vás stále rád a jsem Váš věrný kamarád!“ Shrnutí se dočká také sto let švédské animace, v jejímž rámci dojde i na slavnou Diagonální symfonii z roku 1924 a řadu pro Švédsko typických animovaných dokumentů. Tématem roku se pak stala aplikovaná animace, tedy interaktivní aplikace, počítačové hry, reklamy a spoty, výukové filmy, znělky, grafy a další neprávem přehlížená animační média a postupy.

Stejně tak se festival bude ale věnovat i street animaci, kterou vyráží tvůrci „dotáhnout“ do ulic, ke slovu se dostanou animované reklamy a představení teprve chystaných projektů zastane v rámci sekce Works in progress klasik domácí animace Jan Švankmajer se svou adaptací Čapkovy hry Ze života hmyzu nazvanou prostě Hmyz. Součástí festivalu pak jsou i koncerty, dílny a řada přednášek.

Duše animace z japonských tradic i keltských mýtů

Pravděpodobně nejsledovanější sekcí Anifilmu bude již tradičně mezinárodní soutěž celovečerních animovaných filmů, jako vždy rozdělená na kategorii pro děti a pro dospělé. V každé části se utkají snímky z celého světa. V kategorii pro mladší diváky se české premiéry v Třeboni dočkají známé postavičky skřítků ve snímku Muminci na riviéře. K favoritům jistě bude patřit na Oscara nominovaná irská Píseň moře a na stejnou cenu nominovaný Příběh o princezně Kaguji, kterou se po čase připomíná dlouholetý Mijazakiho spolupracovník Isao Takahata. Z Japonska je i Giovanniho ostrov, oceněný zvláštním uznáním poroty na festivalu v Annecy, který zachycuje události po druhé světové válce, kdy malý japonský ostrov obsadili Sověti. Vedle zmíněných snímků pak naleznete ještě atmosférický švédský snímek Cesta do říše krále pírek.

Film Podivuhodné příběhy
Film Podivuhodné příběhy | Foto: Anifilm

V soutěži filmů pro dospělé diváky se utká adaptace kultovní knihy Libanonce Chalíla Džibrána Prorok, na které spolupracovalo hned devět slavných režisérů animovaných filmů – mezi nimi i Bill Plympton, jehož Cheatin´ vyhrálo loňský ročník. Produkce se ujala herečka Salma Hayek, která se podílela i na dabingu, podobně jako její kolegové Liam Neeson, John Krasinski, Frank Langella nebo Alfred Molina. Pobaltí zastupuje v soutěži lotyšský snímek Šutry v kapsách.

Režisér Raul Garcia, který se podílel jako animátor na snímcích, jako jsou Pocahontas, Lví král nebo Falešná hra s králíkem Rogerem, osobně uvede Podivuhodné příběhy podle povídek Edgara Alana Poea. K pochmurné předloze se mu povedlo získat pochmurné hlasy Christophera Leeho či Guillerma del Tora. Posledním soutěžním filmem je španělská hororová loutková komedie Posedlý, která mixuje Lenina, potoky krve, satanismus, exorcismus, flamenco, koridu a hlavně humor a ironii v plastelínové animaci.

Atrakcí není nikdy dost

Krom těchto hlavních sekcí se samozřejmě bude soutěžit i v mnoha dalších. Ovšem divák se může těšit i na speciální pásma připravená porotci, mezi které patří odborníci z různých zemí, kteří jsou zběhlí jak v praxi, tak teorii animovaného filmu. Letošní soutěžní filmy budou hodnotit například kultovní kanadská animátorka Michèle Cournoyer z National Film Board of Canada, italský zvukař Andrea Martignoni spolupracující s umělcem BLU-em, francouzský filmař nominovaný před několika lety na Oscara Bastien Dubois, v Belgii usazená americká festivalová zpravodajka a novinářka Nancy Phelps, nadějná švédská animátorka Niki Lindroth von Bahr a Lukáš Skalník, výkonný producent z reklamní branže.

Porotci se představí divákům v rámci svých programů – projekcí, seminářů a master class. Michèle Cournoyer nabídne retrospektivu svých i málo známých experimentálních filmů, stejně jako klasických děl, v nichž se zpravidla věnuje závažným tématům. Snímky, v čele s oceňovaným filmem Klobouk, vytváří náročnou technikou malby inkoustem.

O svých filmech pohovoří i výtečný mladý režisér, animátor a výtvarník Bastien Dubois, který divákům představí své autorské filmy Madagaskar, cestovní deník, za který byl v šestadvaceti letech nominovaný na Oscara, a následující Cargo Cult. Festival uvede také některé díly z úspěšného seriálu Faces from Places, ve kterém se pro televizi Arte vypravil do nejrůznějších koutů světa. Čerstvá držitelka Grand Prix z bruselského festivalu Anima, porotkyně Niki Lindroth von Bahr, pak předvede ve svém pásmu, jak vypadá současná švédská loutková animace…

Protože v Třeboni budou soutěžit hned dva snímky z letošních Oscarů, rozhodli se organizátoři nabídnout v sekci Bilance také zbytek z nominovanách snímků – těšit se tak můžete na Škatuláky, Jak vycvičit draka 2 a nakonec u americké poroty vítězný snímek Velká šestka. Ty všechny doprovodí groteskní Tučňáci z Madagaskaru.

Třeboňský Anifilm tak šikovně uspokojuje jak fanoušky náročnějších forem animace či vyznavače moderních trendů, tak příznivce tradičních kinematografií a blockbusterových animáků pro celou rodinu. Vítězové hlavních kategoríí festivalu budou známi již v sobotu 9. května.

 

Právě se děje

Další zprávy