Zápas o comig out ve filmu Kluci ocenil festival ve Zlíně

ČTK ČTK
4. 6. 2014 21:21
Nizozemský snímek o patnáctiletých sportovcích, kteří objevují svou homosexuální orientaci, získal na festivalu dětských filmů ceny ve čtyřech kategoriích. Zaujal i film Pojedeme k moři Jiřího Mádla.
Film Kluci (Jongens) zaujal porotu zlínského festivalu filmů pro děti a mládež.
Film Kluci (Jongens) zaujal porotu zlínského festivalu filmů pro děti a mládež. | Foto: Festival Zlín

Zlín - Nizozemský snímek Kluci byl nejúspěšnějším na filmovém festivalu pro děti a mládež ve Zlíně. Film, který režírovala Mischa Kampová, zvítězil ve čtyřech kategoriích. Získal hlavní cenu mezinárodní mládežnické poroty pro hraný film pro mládež, diváckou cenu pro nejúspěšnější hraný film, cenu ekumenické poroty, herec Gijs Blom získal Cenu Miloše Macourka za nejlepší mládežnický herecký výkon v hraném filmu. 

Podívejte se na ukázku z filmu Kluci.
Podívejte se na ukázku z filmu Kluci.

Film vypráví o osudech dvou patnáctiletých chlapců-sportovců, kteří v sobě objevují homosexuální orientaci. "Blom ukazuje, jaké je to žít v neustálém napětí. Pro mladého herce je těžká tak složitá role, nikdy však nepřehrával, je to velmi talentovaný herec," uvedl člen hlavní poroty, německý režisér Tomy Wigand.

Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro děti od odborné poroty získal francouzsko-čínský snímek Slavík. Zlatým střevíčkem za nejlepší hraný film pro mládež porota ocenila americký film Králové léta. Zlatý střevíček za nejlepší animovaný film dostal snímek české ilustrátorky, animátorky a režisérky Alexandry Hetmerové Mythopolis.

"Nádherný film, vtipný, ale romantický, má styl a je originální, vizuálně to byla lahůdka," uvedl porotce Ralph Graham.

Cenu Hermíny Týrlové pro tvůrce animovaných filmů do 35 let získal maďarský film Zajíc a jelen. "Jedna postava byla udělaná ve 2D, druhá ve 3D, film byl tedy technicky smíšený, což je velmi těžké," řekl Graham. Diváci vybrali jako nejlepší animovaný film český snímek Zuzany Brachaczkové Ty se máš!

Mezinárodní porotě v kategorii evropských debutů se nejvíce líbil švédský film Něha, zvláštní cenu poroty si odnesl britský film s tématikou uprchlíků Povolení k pobytu.

Rozhovor s Jiřím Mádlem o jeho novém filmu Pojedeme k moři z Berlinale 2014.
Rozhovor s Jiřím Mádlem o jeho novém filmu Pojedeme k moři z Berlinale 2014. | Video: Šimon Šafránek

Snímek Jiřího Mádla Pojedeme k moři získal dvě ceny, za nejlepší hraný film pro děti ho označila mezinárodní dětská porota. Petr Šimčák v hlavní roli získal Cenu města Zlína za nejlepší dětský herecký výkon v kategorii hraného filmu pro děti. "Byl to skvělý výkon, který nás rozesmává i přivádí k slzám," podotkl Wigand.

Na festivalu hodnotí filmy také porota Evropské asociace dětského filmu (ECFA), její cenu si letos odnesl švýcarský film Zoe a já. V přehlídce studentských filmů Zlínský pes uspěl krátký animovaný film Jakuba Kouřila Malý Cousteau.

Čtyřiapadesátý ročník festivalu nabídl 365 filmů z 55 zemí, z toho asi 170 snímků bylo soutěžních. Projekce vidělo 42 tisíc diváků, festival navštívilo 107 tisíc lidí. Loni byl nejúspěšnějším britský snímek režiséra Ola Parkera nazvaný Teď a tady, získal tři ceny.

 

Právě se děje

Další zprávy