Zápas o americké tržby vyhrál bývalý wrestler

BBC, AP, Hej
1. 10. 2007 13:30
Do zámořských kin míří další oscaroví adepti

Los Angeles - Rodinný film The Game Plan v amerických kinech o víkendu pokořil thriller Království ze Středního východu.

The Game Plan vypráví o hráči amerického fotbalu, který se setkává po letech s dcerou - aniž dosud vůbec něco tušil o její existenci. K úspěchu jistě pomohlo i obsazení hlavní role: hráče ztvárnil bývalý wrestler Dwayne Johnson, v USA populární jako The Rock.

Film z produkce společnosti Disney vydělal na důvěřivých dítkách a jejich rodičích 22,7 milionů dolarů. Království nepomohli ani Jamie Foxx a Jennifer Garnerová v hlavních rolích, kteří ztvárnili členy amerického týmu vyšetřujícího teroristický útok v Saudské Arábii - aktuální téma vydělalo 17,7 milionů dolarů.

Království
Království | Foto: Aktuálně.cz

Minulý týden americkému žebříčku kralovalo pokračování hororového Resident Evil, které teď spadlo na třetí místo.

Rodinnému snímku v kinech pomohlo i to, že byl v nabídce premiér jediným vhodným kouskem pro rodiče s dětmi. To Království se muselo o přízeň publika utkat s dalšími filmy ohodnocenými tvrdším ratingem R - mimo jiné s 3:10 to Yuma, The Brave One a vítězným snímkem z torontského festivalu Eastern Promises.

Do amerických kin v omezené distribuci dvou newyorských kin vstoupil i snímek The Darjeeling Limited, nový kousek z dílny tvůrce Života pod vodou Wese Andersona. Film byl uveden už na festivalu v Benátkách, odkud si Zlatého lva odvezl další nový kousek v americké distribuci - erotický thriller Lust, Caution v Hollywoodu domestikovaného asijského tvůrce Anga Leeho.

Benátky: Ang Lee - Lust, Caution
Benátky: Ang Lee - Lust, Caution | Foto: Aktuálně.cz

Po trháky nabitém létě, které přineslo hned několik pokořených rekordů, ovšem tržby v amerických kinech znatelně klesly. První dvanáctka filmů o uplynulém víkendu dohromady vydělala 76,7 milionu dolarů - o 11 procent méně než top 12 stejného víkendu roku 2006.

Podle Paula Deragabediana, prezidenta společnosti Media By Numbers, ovšem není důvod k obavám: "Minulý podzim byl hodně silný, takže se to moc nedá srovnávat."

Podzim je pravidelně dobou, kdy blockbustery ustupují "vážnějším" oscarovým kandidtátům. Ty střídavě doplňují halloweenské lekačky a s blížícím se koncem roku i vánoční a rodinné filmy.

 

Právě se děje

Další zprávy