Zaklínač je vlk, řezník, zabiják i romantický vyvrhel. Netflix vydal očekávaný seriál

Vít Schmarc Vít Schmarc
20. 12. 2019 11:51
S náměty klasických pohádek a prvky tradiční hrdinské fantasy, k nimž ale přidává civilnost i špinavé všednosti, pracují knihy Andrzeje Sapkowského o lovci nestvůr Geraltovi z Rivie. Příběhy o Zaklínači vyšly v českém překladu poprvé roku 1992 a hned se staly senzací. Tento pátek Netflix zveřejnil jejich očekávanou seriálovou adaptaci.
Geralta z Rivie v seriálu hraje Henry Cavill.
Geralta z Rivie v seriálu hraje Henry Cavill. | Foto: Katalin Vermes/Netflix

Zkraje 90. let minulého století ještě stále zvolna se rodící svět Zaklínače odkazoval ke slovanským mýtům, byl sprostý, byl přízemní, překypoval šibeničním humorem, hédonismem, zároveň ale dokázal projevit melancholii a ušlechtilost bez heroického patosu vysoké fantasy.

Princeznu Ciri v seriálu ztvárnila Freya Allanová.
Princeznu Ciri v seriálu ztvárnila Freya Allanová. | Foto: Katalin Vermes/Netflix

Bělovlasý "vědmák" Geralt vystupuje jako atraktivní antihrdina. Upadajícím cechem zaklínačů vytrénovaný zabiják nestvůr žije riskantně na okraji. Často musí spolknout nenávist těch, které chrání před monstry, protože ho za právě takové monstrum považují.

Sapkowski stvořil zdánlivě modelový fantasy svět obývaný elfy a trpaslíky. Místo vznešených legend ho však naplnil sociálním napětím, xenofobií, lidovými bouřemi a očekáváním konce světa. Močály, rozvalinami a pochybnými putykami Geralt putuje jako trpěný přízrak. V atmosféře pogromů na takzvané nelidi je lovec, obdařený magickými schopnostmi a nepřirozeným zjevem, pokládán za vítaného pomocníka v nesnázích. Jako host už ale vítaný není.

Od raných povídek Sapkowski rozvíjel motiv Geraltovy identity. Místo jednoduché duality dobra a zla se Zaklínač zabývá morálním problémem, komu slouží a kam vlastně patří. Vznikla tak lakonicky vystupující a vnitřně rozervaná figura, která sice exceluje v soubojích a děsí zabijáckými schopnostmi, přesto v nitru skrývá ušlechtilý konflikt mezi morálkou a následky svého krutého konání.

"Vědmák" přitahuje podivíny, vyvrhely a šupáky všeho druhu. Vyniká mezi nimi prostořeký sukničkář Marigold, nadaný bard, ale také pověstný zbabělec a člověk s vrozeným talentem být ve špatný čas na špatném místě. Panoptikum Geraltových přátel by pak nebylo kompletní bez trpaslíků, věčně navátých a nemytých buranů s dobrým srdcem a jadrným dialektem.

Andrzej Sapkowski, narozený roku 1948 v Lodži, v povídkách otestoval fúzi fantasy a andersenovské pohádky a vystavěl základní konflikt hlavní postavy, která má potenciál měnit svět. Protože ale nezná svoje místo v něm, raději volí vnitřní exil.

Seriál Zaklínač s českými titulky i dabingem je od pátečního rána na Netflixu. | Video: Netflix

V románové sáze, která čítá celkem pět dílů a mezi lety 1994 a 1999 prošla trajektorií od tradičnější fantasy k postmodernímu narativnímu experimentu, autor tomuto konfliktu cíleně buduje širší rámec. Geraltovi je sudbou předurčena zásadní role v boji o přežití světa, když dostává za úkol ochránit "dítě náhody", mladičkou princeznu Ciri z království Cintra.

Bílý vlk možná nevěří v osud, dítěte pronásledovaného zabijáky se ale ujme se vší zodpovědností. Zaplete se tím do sítě mocenských intrik, které splétá temné císařství Nilfgaard s cílem podmanit si okolní království.

Právě tohle dějové východisko nyní posloužilo tvůrcům, kteří pod hlavičkou Netflixu vytvořili osmidílný fantasy seriál - trailery se zaměřují především na představení hlavních postav (Ciri, Geralta a jeho femme fatale, čarodějky Yennefer) a obsahují scény pádu Cintry, který odstartuje Geraltovu osudovou pouť.

Henry Cavill jako Geralt z Rivie.
Henry Cavill jako Geralt z Rivie. | Foto: Katalin Vermes/Netflix

Jak se Sapkowského knižní svět, dříve uctívaný především ve východní a střední Evropě, stal fenoménem a přilákal americký kapitál i prvotřídní hereckou hvězdu Henryho Cavilla? Netflix není prvním, kdo zkusil přenést Zaklínače na televizní obrazovky. Roku 2002 v Polsku vznikla třináctidílná stejnojmenná série, která mapovala Geraltův osud od dětství, přes náročný výcvik až po jeho slavné profesní kousky, jež vedou k setkání s Ciri.

V něčem tahle televizní fantasy působila úsměvně. Triky byly špatné, výprava komorní, herecké výkony a obsazení pochybné. Ale fanouškům na tom nezáleželo, Geralt z Rivie se stal natolik respektovaným kultem a hlad po dospělé seriálové fantasy byl tak silný, že pouhá přítomnost Zaklínače na obrazovce stačila.

Geralt tím pádem začal přesahovat hranice literatury. Definitivně je překročil a začal druhý život, když o něm vzniklo trio počítačových her polského studia CD Projekt Red. Vývojáři odvedli skvělou práci: roku 2007 v nikterak luxusních podmínkách vytvořili příběhově komplexní a životem překypující RPG plné věrných odkazů na Sapkowského knižní svět. Ten navíc hra invenčně rozvíjela - slavnou postavu ještě více zapojila do mocenských pletich nestabilního světa.

Prvního herního Zaklínače vydal CD Projekt Red v roce 2007. | Video: CD Projekt Red

Druhý a třetí díl hry s podtituly Vrahové králů a Divoký hon pokračovaly v psaní Geraltova paralelního příběhu, zdokonalovaly herní mechanismy, a především vytvářely stále komplexnější prostředí, do kterého bylo možné se svobodně ponořit. Trilogie skvěle integrovala morální dilemata knižní ságy. Žádné rozhodnutí nebylo jednoznačné, žádné spojenectví čisté, žádná volba bez následků.

Hry, jež se nesly ve znamení rostoucích prodejů a sílícího kritického i hráčského uznání, udělaly z Geralta mezinárodní celebritu, aniž by ho připravily o charakteristické problematické stránky vymyšlené Sapkowským.

Henry Cavill jako Geralt z Rivie.
Henry Cavill jako Geralt z Rivie. | Foto: Katalin Vermes/Netflix

Koneckonců: jeho knihy právě díky hrám konečně pronikly na angloamerický trh, a byť pověstně nerudný autor brblal, že tamní čtenáři je pokládají za adaptaci her, jednalo se o důležitý průlom.

Pochopitelné bylo také uvažování Netflixu. Jeho konkurenti z HBO mají populární ságu Hra o trůny George R. R. Martina, která se Zaklínači svým skeptickým laděním nebo špinavými intrikami v mnoha ohledech blíží. Amazon zase získal práva na díla krále vysoké fantasy J. R. R. Tolkiena. Netflix, nejsilnější hráč na poli digitální distribuce, tak logicky sáhl po sérii, která celosvětově prodala miliony knih, a především více než 40 milionů kopií her.

Jako trpěný přízrak putuje Geralt z Rivie močály, rozvalinami a pochybnými putykami. | Video: Netflix

Popravdě: těžko mohli volit lépe. Nejednoznačné, zjizvené a démonické postavy s temnou duší jsou v kurzu nejen v hrdinské fantasy. Geralt z Rivie, známý též jako Řezník z Blavikenu nebo Bílý vlk, patří k těm nejlepším a nejchytlavějším.

Dokáže Netflix dostát kvalitám knih i her? Seriál Zaklínač opatřený českými titulky i dabingem lze sledovat on-line od pátečního rána.

 

Právě se děje

Další zprávy