Zakladatel WikiLeaks bude hostem festivalu v Jihlavě

Kultura Kultura
11. 6. 2015 11:48
Letošní ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava proběhne ve dnech 27. října – 1. listopadu a jeho hlavním tématem bude Věčnost.
Zakladatel WikiLeaks Julian Assange
Zakladatel WikiLeaks Julian Assange | Foto: Reuters

Jihlava – Internetový aktivista a zakladatel WikiLeaks Julian Assange bude hlavním hostem 19. ročníku jihlavského festivalu. Už pátým rokem se letos v Ji.hlavě bude konat Inspirační fórum, setkání vybraných dokumentaristů se třemi významnými osobnostmi působícími mimo oblast filmu.

"Julian Assange je globální ikonou, digitálním Robinem Hoodem, který dokázal rozdělit společnost mezi vášnivé zastánce a ještě vášnivější odpůrce," říká ředitel festivalu Marek Hovorka a dodává, že o Assange usilovali tři roky.

"Jeho souhlas s přítomností, byť zprostředkovanou z ekvádorské ambasády, je velmi vzácný. Sám vystupuje na veřejnosti či v médiích jen velmi sporadicky," dodává Hovorka.

V Ji.hlavě tak budou mít diváci vzácnou možnost klást mu nejrůznější otázky, v rámci Inspiračního fóra pak bude Julian Assange partnerem pro vybrané režiséry při vývoji jejich filmů.

Ji.hlava patří k deseti evropským dokumentárním festivalům, které si od letošního roku vybrala ke spolupráci Evropská filmová akademie (EFA), jejíž filmová cena Felix je evropskou obdobou amerických Oscarů.

 

Právě se děje

Další zprávy