Zájem o homosexuální filmy stoupá

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 11. 2006 10:00
Praha - Češi jsou sice k homosexuálům poměrně tolerantní, ale ke gay a lesbickým filmům už méně. To už posedmé mění přehlídka Mezipatra.

Festival gay a lesbických filmů má za sebou svou brněnskou část (od 27. října do 4. listopadu) a 6. listopadu začíná ta pražská. Mezipatra letos probíhají už posedmé.

"Z průzkumu publika loňského ročníku vyplynulo, že mezi návštěvníky bylo stejné procento heterosexuálů jako homosexuálů," dodávají pořadatelé s tím, že zájem stoupá. Loni projekce navštívilo kolem 8500 lidí.

Čas, který zbývá
Čas, který zbývá | Foto: HCE

Česko pořadatelé hodnotí jako tolerantní zemi, v české kinematografii přesto nevznikají téměř žádné lesbické ani gay filmy. Naopak v sousedním Slovensku se podle ředitele přehlídky Aleše Rumpela točí prý nejvíc gay a lesbických filmů z celého východoevropského regionu.

"Možná je to reakce na konzervativnější prostředí," míní. "Fenomén je to nejen počtem titulů, ale i šíří žánrového záběru," dodává.

Mezipatra proto letos připravila profil slovenského gay a lesbického filmu pod názvem Lepšie byť bohatý a hetero ako chudobný a teplý. Třeba v příběhu coming outu malého chlapce Supper Man si zahrála i Zdena Studénková. Snímek Hana a její bratři Čechům přiblíží hudba Hany Hegerové, která v něm zazní.

Snídaně na Plutu
Snídaně na Plutu | Foto: SPI

Pořadatelé se snaží vždy představit snímky, které v Česku není možné běžně vidět. V rámci festivalu uvidí diváci ale i několik snímků , které už z distribuce znají.

Třeba francouzský Čas, který zbývá, mexickou Kachní sezonu, vynikající Jordanovu Snídani na Plutu a stejně skvělého Capota či oscarovou Zkrocenou horu.

Hlavním tématem letošního roku je puberta. Období dospívání je pro lesbičky a gaye zvláště bolestné, což zrcadlí i uváděné filmy.

"Puberta je velmi klíčové období v životě jednotlivce, kdy si pod spoustou tlaků musíme vytvořit identitu. To je dobrý materiál pro spoustu komediálních i dramatických snímků," komentuje téma ředitel Rumpel.

Philip Seymour Hoffman jako Truman Capote
Philip Seymour Hoffman jako Truman Capote | Foto: Falcon

Festival 12. listopadu zakončí předpremiéra snímku Shortbus za osobní účasti režiséra Johna Camerona Mitchella. Americký film se odehrává na současném Manhattanu a provází ho kontroverzní pověst: velmi otevřeně vypráví o nejrůznějších formách sexuality i lásky mezi lidmi stejného i opačného pohlaví.

Festival je soutěžní, ceny udělují porota odborná, studentská a divácká. Záštitu nad festivalem převzal Václav Havel a primátor hlavního města Prahy Pavel Bém.

Shortbus
Shortbus | Foto: Mezipatra

Jeho součástí bude i pocta nizozemskému homosexuálnímu spisovateli Gerardu Revemu, filmy z programu digitální distribuce Delikatessen či česká premiéra divadelního představení Svojí vlastní ženou, příběh německého transvestity Charlotty von Mahlsdorf.

Festival nabízí i možnost adoptovat si film. Minimální částkou 500 Kč přispějí dárci k tomu, že na festivalu budou promítnuty filmy, které otevřeně hovoří o gay a lesbické problematice a snaží se mazat mýty, které o této komunitě panují.

Podrobnosti a program najdete ZDE

 

 

Právě se děje

Další zprávy