Žádný anarchismus, vyhrál stát. Film Klub rváčů má v Číně jiný konec

Kultura Kultura, Guardian
25. 1. 2022 12:30
V cenzurované podobě se na čínské streamovací platformě Tencent Video objevil populární hollywoodský film Klub rváčů z roku 1999, ve kterém účinkují Edward Norton a Brad Pitt. Končí o několik záběrů dřív. Oproti původnímu anarchistickému vyznění v čínské verzi vítězí stát.
Edward Norton a Brad Pitt na snímku z Klubu rváčů.
Edward Norton a Brad Pitt na snímku z Klubu rváčů. | Foto: 20th Century Fox

Není jasné, zda změnu udělali čínští cenzoři, nebo producent filmu, píše britský deník Guardian. Podle něj se ke změnám nevyjádřili čínský Tencent ani vlastník amerických práv 20th Century Fox, dnes náležící firmě Walt Disney Company.

V Číně má práva na Klub rváčů společnost Pacific Audio & Video, která patří státní televizi pojmenované dle provincie Kuang-tung.

V původním filmovém Klubu rváčů, dle románu Chucka Palahniuka natočeného Davidem Fincherem, si kancelářský zaměstnanec hraný Edwardem Nortonem s podobně frustrovanými muži vybíjí vztek ilegálními rvačkami ve sklepeních barů. Jeho vzpoura proti společnosti sílí, až přeroste v soukromou armádu páchající teroristické činy.

V původní závěrečné scéně vypravěč hraný Nortonem zabije své alter ego Tylera Durdena v podání Brada Pitta. S přítelkyní Marlou, kterou ztvárnila Helena Bonham Carterová, pak za oknem přihlíží výbuchu a pádu několika budov, anarchisticky naplánovanému s cílem přivodit kolaps civilizace, respektive konzumního světa.

V totalitní Číně, kde vládne komunistická strana, však vypravěč pouze zabije své alter ego. Místo záběru na explodující budovy už si diváci přečtou jen nově vložený dovětek. "Policie plán rychle odhalila a zatkla všechny zločince, čímž úspěšně zabránila explozi bomb. Tyler byl odsouzen a poslán do psychiatrické nemocnice na léčení. Propuštěn byl v roce 2012."

Změna vzbudila nevoli u některých uživatelů čínských sociálních sítí, kteří viděli původní pirátskou kopii filmu. "Tohle je nehorázné. Klub rváčů na Tencent Video nám vzkazuje, že už jim nestačí vystřihovat scény, teď mění i děj," napsal jeden přispěvatel na síti Wej-po.

"Bez závěrečné scény nemá smysl se dívat," uvedl druhý.

Podle serveru Vice.com má Klub rváčů na čínském internetu přes 740 tisíc uživatelských recenzí a vysoké skóre 9 z 10. Původní hollywoodskou verzi však Číňané mohli vidět pouze na Mezinárodním šanghajském filmovém festivalu.

Čína má rozvinutý cenzurní systém, který zasahuje do všech uměleckých odvětví včetně filmu a televize. Hlídá, aby vyznění odpovídalo ideologii komunistické strany. Hollywoodské firmy často souhlasí s vystřižením scén, které čínskému režimu vadí, aby se udržely na tamním trhu.

Podobné změny jako teď Klub rváčů se již dříve dočkal film Obchodník se smrtí z roku 2005. V něm se protagonista hraný Nicolasem Cagem v závěru vyhne vězení a dál obchoduje se zbraněmi. Čínská verze je o půl hodiny kratší a končí dovětkem, že "překupník se přiznal ke všem zločinům a byl odsouzen na doživotí".

Před třemi lety zase z čínské verze snímku Bohemian Rhapsody o životě Freddieho Mercuryho, zpěváka rockové kapely Queen, zmizely všechny narážky na jeho homosexuální orientaci, dodává Guardian.

Do kin se po letech vrátil film Davida Finchera Klub rváčů. Na plátně vyniknou detaily, kterých si v televizi nevšimnete, tvrdí Kamil Fila. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy