Začne se točit nový Total Recall. Bez Marsu a tří ňader

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
30. 5. 2011 10:00
Roli po Schwarzeneggerovi převezme Colin Farrell
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Už příští týden začíná v Torontu natáčení remaku, respektive jiné verze slavné akční sci-fi Total Recall. Snímek z roku 1990, v němž hrál roli Arnold Schwarzenegger a který režíroval Paul Verhoeven, vycházel volně z novely Philipa K. Dicka (Blade Runner, Minority Report, Strážci osudu).

Pro roli se původně uvažovalo mimo jiné i nad Jeffem Bridgesem, Patrickem Swayze nebo Richardem Dreyfussem. Patrick Swayze dokonce začal i film natáčet, ale poté, co zkrachovala společnost Dino De Laurentiis, natáčení skončilo. Když se o projektu doslechl Schwarzenegger, přemluvil studio Carolco, aby zakoupili práva a obsadili ho do hlavní role.

Foto: Aktuálně.cz

Film získal Oscara za speciální efekty (počítačové efekty, masky i miniatury) a je dnes považován za žánrovou klasiku devadesátých let. Přestože Schwarzenegger se nezdál být typickým dickovským hrdinou a Verhoeven (který měl tehdy na kontě hlavně Robocopa) zase ideálním režisérem, je film brán i za povedenou adaptaci slavného sci-fi spisovatele.

Diváci si dodnes pamatují divoké akční scény odehrávající se na Marsu a přehlídku mutantů, zvláště pak ženu se třemi ňadry. Nic z toho - tedy ani Arnold, ani Mars, ani tři ňadra na jedné hrudi - ale v nové verzi nebude.

Producent Neal Moritz (Já, legenda, Světová invaze a pětice Rychle a zběsile) se rozhodl, že nepůjde přímo o remake staršího filmu, ale o přepracování původní povídky We Can Remember It For You Wholesale (Zapamatujeme si to za vás se slevou), která se neodehrává na Marsu. Děj filmu bude situován na Zemi v relativně blízké budoucnosti, kde na troskách staré civilizace vyrostly futuristické městské státy.V centru má být právě boj mezi dvěma z nich - Euroamerikou a Novou Šanghají. 

Hlavní roli muže, který si není jistý, zda má implantované cizí vzpomínky, nebo mu naopak byla vymazána či zablokována paměť, ztvární Colin Farrell, který už v médiích vtipkoval na téma, že se do začátku natáčení dá do podobné formy jako Schwarzenegger: „Mám na to ještě šest týdnů a jako pravou poctu originálu budu mluvit rakouským akcentem". 

Miami Vice - Colin Farrell a Jamie Foxx
Miami Vice - Colin Farrell a Jamie Foxx | Foto: Bontonfilm

O novém filmu řekl, že bude temnější než originál, který má prý rád, ale vždycky na něj působil trochu campy. (Tento termín se překládá jako vytříbený nevkus nebo okázalá oslava lacinosti, někdy může mít i gay nádech. Označují se jím hlavně snímky ze 70. a 80. let; příkladem campy estetiky je třeba Pomáda.)

I podle dalších zpráv z autorského tábora by se film o typicky dickovské nejistotě ohledně vlastní identity měl celkově posunout od heroicky comicsového k paranoidnímu thrillerovému stylu; což odpovídá i dlouhodobým posunům v akčním žánru, které započala pravděpodobně trilogie o agentu Jasonu Bourneovi.

Farrell se již delší dobu (ve filmech S.W.A.T. či Miami Vice) ukazuje podobně jako Matt Damon v Bourneovi coby nový prototyp akčního hrdiny; vítězí nejen svou fyzickou kondicí, ale i rychlostí uvažování.

Právě ve své obyčejnosti mnohem více odpovídá typu dickovského nenápadného hrdiny. Jeho jméno zůstane stejné - Douglas Quiad. Režii bude mít Len Wiseman, autor upírsko-vlkodlačí trilogie Underworld a čtvrtého dílu Smrtonosné pasti s Bruce Willisem.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Zajímavě se rýsuje i další obsazení. Ústředním protivníkem, padouchem Vilosem Cohaagenem, se má stát Bryan Cranston, hvězda seriálu Breaking Bad, jenž má příští rok naopak zazářit ve filmu, jenž se bude odehrávat na Marsu - trojrozměrné adaptaci slavného brakového románu John Carter of Mars.

Proradnou manželku hlavního hrdiny bude hrát Kate Beckinsale (v civilu manželka režiséra Wisemana),  naopak spojenkyni Jessica Biel. V menší, zatím nespecifikované roli se objeví Ethan Hawke, jako poslední byl ohlášen do herecké sestavy John Cho známý z nového filmového Star Treku.

O obou se na některých filmových serverech mluví v souvislosti s rolí vůdce hnutí odporu Kuata - ovšem podle jiných zdrojů ani tato role v nové "pozemské" verzi filmu nebude. Podle dalších spekulací by mohl Hawke hrát vůdce státu Nová Šanghaj a Cho postavu McClanea ze společnosti, jež implantuje lidem vzpomínky. Jen v podobě drbů zůstává účast Billa Nighyho, zřejmě proto, že s režisérem spolupracoval na Underworldu.

V Hollywoodu se jinak připravuje více remaků slavných filmů: už v létě se dočkáme nové Planety opic (bude ve 3D a má ukázat počátek vzbouření lidoopů proti lidem), k natáčení se chystá například i hraná verze slavného japonského anime Akira.

 

Právě se děje

Další zprávy