Začíná Letní filmová škola, přijede i Mika Kaurismäki

ČTK ČTK
24. 7. 2015 10:04
Již 41. ročník Letní filmové školy je letos zaměřený na finskou kinematografii, kterou přijede divákům představit režisér Mika Kaurismäki.
Mika Kaurismäki
Mika Kaurismäki | Foto: LFŠ

Uherské Hradiště – V Uherském Hradišti začíná Letní filmová škola (LFŠ), která je největším nesoutěžním filmovým festivalem v zemi. Letos se koná už 41. ročník. Přehlídka je zaměřená na finskou kinematografii, přijede režisér a scenárista Mika Kaurismäki. Hostem bude i íránský tvůrce Mohsen Makhmalbaf, britský režisér Peter Strickland či jeden ze zásadních tvůrců berlínské školy Christoph Hochhäusler.

Přehlídka začne projekcí finských krátkých filmů ve 13:00 v kavárně Respekt. Uvedeny budou také snímky z tvorby Orsona Wellese, nebude chybět kolekce restaurovaných němých filmů Alfreda Hitchcocka. Část programu se bude věnovat polské tvorbě či takzvané berlínské škole.

Z českých tvůrců přijede do Uherského Hradiště Juraj Herz, Bolek Polívka, Helena Třeštíková či Ludmila Zemanová, dcera Karla Zemana.

LFŠ potrvá do 1. srpna, pořadatelem je Asociace českých filmových klubů. Kromě filmových projekcí nabídne koncerty, divadelní představení, odborné programy, tvůrčí dílny i akce pro děti. Loni přehlídku navštívilo rekordních 6247 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy