Začíná Jeden svět, letos reflektuje globální problémy

Naďa Straková
10. 3. 2009 16:55
Jedenáctý ročník je věnován několika tématům najednou
Z filmu Armáda v sárí
Z filmu Armáda v sárí | Foto: Jeden svět

Praha - Ve středu odstartuje letošní několikadenní maratón dokumentárních filmů s lidskoprávní tématikou. Festival Jeden svět, konaný tradičně pod záštitou Václava Havla, se za svou jedenáctiletou existenci stal jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí v zemi.

Svědčí o tom stoupající návštěvnost, která se loni vyšplhala na neuvěřitelných 100 tisíc diváků.

Kromě klasického menu čítajícího zhruba 120 filmů festival každoročně nabízí novinky. Letos rozšířil škálu kin, ve kterých budou moci diváci shlédnout dokumenty z Konga, Ekvádoru, Nepálu, Kašmíru, Severní Koreji a dalších zemích světa.

Novinkou je také skutečnost, že letošní ročník není zasvěcen pouze jednomu tématu či kontinentu, ale hned několika okruhům najednou. Těmi jsou voda, nafta, plyn, energetika, oteplování, ekonomika a dnes tolik skloňovaná finanční krize.

Pro návštěvníky, kteří po shlédnutí filmu budou mít potřebu se ze svého filmového zážitku vyzpovídat a diskutovat o stavu lidských práv ve světě, jsou připraveny debaty.

Ty v Městské knihovně se odehrají na téma zmiňované krize a globálního oteplování. Festival nově letos připravil i sérii diskuzí věnovanou pouze Barmě. Za tím účelem do Prahy zavítá barmský mnich Ashin Sopaka.

Zahajovací film Barmský VJ
Zahajovací film Barmský VJ | Foto: Jeden svět

S touto zemí festival také začíná. Úvodním filmem je Barmský VJ od dánského režiséra Anderse Ostergaarda, který bude přítomen jak na zahájení, tak na debatách v Divadle Archa.

Se stoupající popularitou festivalu stoupá i divácká návštěvnost, festival se každý rok potýká s beznadějně vyprodanými sály. To se letos kromě rozšíření kin festivalový štáb rozhodl řešit tím, že nejnavštěvovanější a divácky nejúspěšnější tituly po skončení přehlídky promítne ještě jednou; o výběru rozhodnou diváci hlasováním.

Kina festivalu JS
Autor fotografie: Jeden svět

Kina festivalu JS

  • Lucerna
  • Světozor (2 sály)
  • Divadlo Archa
  • Atlas (2 sály)
  • Francouzský institut
  • Městská knihovna
  • Evald
  • Ponrepo
  • divadlo Minor

Vizuál festivalu a znělka s prvním prezidentem svobodného Československa Václavem Havlem prozrazuje letošní 20. výročí pádu komunismu, které Jeden svět reflektuje i ve filmové nabídce. Připravené snímky z postkomunistických zemí zachycují proměny, kterými  střední Evropa prošla za posledních dvacet let.

Poprvé v historii Jednoho světa uvede festival i hraný film. Půjde o snímek Zdeňka Tyce El Paso, který se zabývá problematikou sociálního vyloučení a je inspirován skutečným osudem romské vdovy, matky devíti dětí. Podle organizátorů má poukázat zejména na to, jak jednotlivá města (ne)řeší obdobné problémy.

Výběr z filmů Jednoho světa bude prezentován i v Bruselu a ve Washingtonu DC jako součást kulturního programu v rámci českého předsednictví v Radě EU.

V roce 2007 získal Jeden svět Čestné uznání Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) za výchovu k lidským právům.

  • Program a aktuální informace o festivalu najdete zde.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy