Začíná festival v Cannes. Uvede Trierův film o vrahovi nebo Murakamiho povídku

ČTK Reuters Kultura AFP, ČTK, Reuters, Kultura
8. 5. 2018 6:38
Ve francouzském Cannes dnes začíná další ročník nejslavnější kinematografické přehlídky světa. O hlavní cenu, takzvanou Zlatou palmu, bude soutěžit 21 titulů včetně novinky veterána Jean-Luca Godarda nebo snímku režiséra Spikea Leeho o černošském detektivovi, jenž se infiltroval do Ku-klux-klanu. Připomínáme některé z nejočekávanějších titulů.
Hvězdami zahajovacího filmu jsou španělští herci Penélope Cruzová a Javier Bardem.
Hvězdami zahajovacího filmu jsou španělští herci Penélope Cruzová a Javier Bardem. | Video: Festival de Cannes

Everybody Knows

Šestačtyřicetiletý íránský režisér Asghar Farhádí na sebe upozornil roku 2011 komorním dramatem Rozchod Nadera a Simin, které získalo ceny na festivalu v Berlíně, Zlatý glóbus a nakonec i cizojazyčného Oscara. Jen Zlatá palma z Cannes zatím režisérovi chybí.

Nyní ji po titulech Minulost a Klient může získat s hvězdně obsazeným psychologickým thrillerem, který v úterý večer letošní festival zahájí.

Ve snímku o nepovedeném rodinném znovushledání účinkují španělští herci Penélope Cruzová a Javier Bardem. Ti jsou v Cannes oblíbení mimo jiné proto, že právě zde Bardem roku 2010 veřejně vyznal lásku Cruzové, když přebíral cenu za herecký výkon ve snímku Biutiful. "Chci se o tuto radost podělit s mou přítelkyní, družkou a láskou Penélope. Moc ti dlužím a moc tě miluji," řekl tehdy Bardem před zaplněným sálem, načež kamery zabraly slzící Cruzovou.

Jak upozorňuje agentura AFP, Bardem i Cruzová se stali prvními španělskými herci, kteří získali ceny Oscar - herečka za postavu nezkrotné umělkyně v titulu Vicky Cristina Barcelona režiséra Woodyho Allena, herec za roli vraha ve Tahle země není pro starý od bratří Coenů.

 

Právě se děje

Další zprávy