Zachrání Tim Burton Sirotčincem slečny Peregrinové svou pověst? Příběh připomíná Harryho Pottera

Martin Svoboda Martin Svoboda
27. 6. 2016 8:00
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti je novým pokusem Tima Burtona rozjet filmovou sérii. Na jeho straně stojí relativně úspěšná předloha, proti němu vlastní umělecká opotřebovanost. Ve filmu se objeví Eva Green, Samuel L. Jackson a Asa Butterfield.
Tim Burton
Tim Burton | Foto: Vojtěch Marek

Tim Burton rozhodně potřebuje buď kasovní hit, kritický úspěch, nebo v nejlepším případě kombinaci. Poslední roky k nim ale přičichává leda zpovzdálí.

Jeho posledním finančním úspěchem byla Alenka v říši divů z roku 2010, jež však z jeho jména a nadání těžila až v poslední řadě. Šlo spíš o "disneyovku" než o "burtonovku". Kriticky to s Alenkou bylo horší a u dalších Burtonových projektů rovněž málokdo vyskakoval nadšením. Svérázný tvůrce během posledních deseti let ztratil mnoho příznivců.

Nyní se blíží Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Adaptace prvního dílu populární knižní série Ransoma Riggse, jež je přirovnávána k X-Menům či Harry Potterovi. I zde sledujeme školu výjimečných ratolestí s úžasnými schopnosti, které se schovávají před světem, učí se ovládat své nadání a nakonec samozřejmě bojují o záchranu školy proti tajemné hrozbě.

Není těžké odhalit taktiku studia 20th Century Fox, jež se snaží rozjet novou filmovou sérii. Protože právě zavedení značky je největší úspěch, jakého může studio dosáhnout.

A není těžké odhadnout taktiku Burtona. Jednoduše proto, že svou taktiku nedokázal pozměnit už dvacet let. Jeho minulý snímek Big Eyes byl sice mírným úkrokem k méně stylizovanému životopisu, vzhledem k tomu, jak neohrabaným, ale spíš potvrdil autorovu neschopnost opustit mantinely.

Podobně jako Woody Allen, i Burton se uvěznil ve své jednolité vizi, která už občas vyznívá mírně nesnesitelně. Stejné pitvořivé charaktery, stejná stylizace, většinou i Johnny Depp v legračním klobouku... Poslední dobou jako by navíc ztratil schopnost vyprávět příběhy a jeho snímky se rozpadají v seskupení okoukaných vizuálních nápadů.

Sirotčinec by snad pořád ještě mohl být povedený, byť věřit upoutávkám se nevyplácí. Důležité je totiž, jestli Burton dokáže dát svým vizuálním nápadům smysl, což se dozvíme až 29. září v kině. Pak se můžeme rozhodnout, jestli nad ním hůl už zlomit, nebo máme ještě naději.

Adventní příspěvky o Harry Potterovi mají vrátit pozornost k jeho vymyšlenému světu. Pokračování ságy bych autorce nedoporučoval, jen rozmělní uzavřený celek, myslí si Ondřej Müller z Albatrosu. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy