Začal festival v Cannes. Po červeném koberci prošli herci Cruzová, Bardem či Blanchettová

Penélope Cruzová a Javier Bardem jsou hvězdami zahajovacího filmu Everybody Knows.
Javier Bardem účinkuje v zahajovacím filmu Everybody Knows.
Pořizování selfie na červeném koberci bylo letos zakázáno, přesto to někteří hosté riskli.
Penélope Cruzová pózuje fotografům na červeném koberci.
Prezidentkou poroty je australská herečka Cate Blanchettová.
Foto: ČTK/AP
Reuters ČTK Kultura Reuters, AFP, ČTK, Kultura
8. 5. 2018 21:15
V úterý večer začal 71. ročník filmového festivalu v jihofrancouzském Cannes. Přestože mimo soutěž promítne nový snímek ze světa Hvězdných válek, na účast hollywoodských hvězd je letos spíš skoupý.

Cannes - Dvě největší hvězdy španělského filmu, herci Penélope Cruzová a Javier Bardem, se v úterý večer prošly po červeném koberci festivalu v Cannes. Mířily na projekci zahajovacího filmu Everybody Knows, v němž účinkují, od íránského oscarového scenáristy a režiséra Asghara Farhádího.

Ten se před fotografy s oběma herci objal. Pak už pozornost upoutaly další celebrity zahajovacího večera - prezidentka festivalové poroty, herečka Cate Blanchettová, a její kolegyně Kristen Stewartová či Ava DuVernayová.

Slavnostní ceremoniál, jejž tentokrát moderuje francouzský herec a režisér Édouard Baer, začal okolo půl osmé večer středoevropského času.

Hned v půl desáté na něj naváže program v oblíbeném kině na pláži nedaleko festivalového paláce. Letos tam organizátoři jako poctu nedávno zesnulému Miloši Formanovi promítnou jeho snímek Hoří, má panenko.

"Festival v Cannes by nemohl začít bez pocty Miloši Formanovi, který zemřel letos 13. dubna. Český filmař zůstane navždy součástí historie Cannes," uvedli pořadatelé a připomněli, že Forman na festivalu roku 1971 získal zvláštní cenu poroty za snímek Taking Off. Také jeho další tituly několikrát usilovaly o přízeň porotců.

Návrat ke kořenům

Podle agentury Reuters kritici namítají, že porota letošního ročníku je hvězdněji obsazená než samotný festival. V jeho programu převažují díla méně známých evropských, asijských či afrických režisérů.

Například kritik časopisu Hollywood Reporter Scott Roxborough to ale vítá. Cannes je podle něj nejdůležitější kinematografickou přehlídkou světa a fakt, že do letošního ročníku vybralo méně komerčních snímků, naznačuje, že "Cannes se vrací ke kořenům", jak řekl.

"Je to festival, kde můžete promítnout zcela neznámý film, během hodiny o něm všichni budou hovořit a během týdne se stane nejvyhledávanější položkou artových kin," ilustroval Roxborough.

Také umělecký ředitel festivalu Thierry Fremaux varuje, aby diváci nesoudili Cannes podle jednoho ročníku. Některé producenty prý možná odrazují emancipovaní novináři, kteří jsou na projekcích zvyklí vybučet filmy, jež se jim nelíbí, žertoval Fremaux s médii.

Agentura Reuters však míní, že v očích Hollywoodu možná Cannes skutečně mírně ztrácí na významu. Čím dál víc amerických studií své nejočekávanější velkorozpočtové tituly uvádí ve druhé polovině roku, aby byly vidět před začátkem oscarové sezony.

Na výběru soutěžních filmů v Cannes se letos podepsal také spor mezi organizátory a streamovací společností Netflix, která se akce neúčastní. Nesouhlasí s novým pravidlem festivalu, aby všechny soutěžní tituly nejprve vstoupily do klasických biografů a teprve poté byly uváděny na webu, což je v rozporu s obchodním modelem Netflixu.

Ve světle kampaně #MeToo

Letošní ročník festivalu se podle agentury Reuters nese v duchu kampaně proti sexuálnímu obtěžování vedené pod hashtagem #MeToo. Vítaným hostem zdejších večírků býval americký producent Harvey Weinstein, jehož nařčení celou kauzu odstartovalo.

Dříve také festival bránil ve vstupu na červený koberec ženám, jež neměly vysoké podpatky, a některé herečky kritizovaly místní dress code jako sexistický, dodává agentura AFP.

Letos organizátoři pro případné oběti sexuálního obtěžování zřídili speciální hotlinku a připravili několik debat, které se tématem zabývají.

Prezidentka poroty Cate Blanchettová v úterý řekla, že kauza #MeToo ani porota - letos složená převážně z žen - neovlivní to, který film v Cannes získá hlavní cenu, takzvanou Zlatou palmu.

Z 21 soutěžních snímků jich letos pouze tři natočily ženy. "Před několika lety tu byly jen dva," poznamenala Blanchettová, podle níž bylo jediným měřítkem ve výběru to, nakolik je film kvalitní. "Jestli bych v soutěži ráda viděla víc žen? Rozhodně. Jestli doufám a očekávám, že se to v budoucnu stane? Snad ano," pravila herečka.

Ta se spolu s dalšími členkami poroty Avou DuVernayovou a Kristen Stewartovou i jinými herečkami, režisérkami, producentkami či scenáristkami v sobotu zúčastní protestu na podporu kampaně #MeToo a kampaně Time's Up požadující rovnoprávnost ve filmové branži.

Stejně tak porota podle Blanchettové nebude nadržovat snímkům ruského rodáka Kirilla Serebrennikova a Íránce Džafara Panáhího, kteří jsou ve svých zemích politicky pronásledovaní a festivalu se nemohli osobně zúčastnit.

"Jsou ve strašné situaci. Ale toto není politický festival ani Nobelova cena míru, nýbrž Zlatá palma," zdůraznila Blanchettová, že porota bude brát ohled jedině na kvalitu.

Nová pravidla

Vyřazení Netflixu není jediným novým pravidlem letošního ročníku festivalu. Umělecký ředitel Thierry Fremaux také dopředu zakázal hvězdám, aby si na červeném koberci pořizovaly selfie.

"Je to směšné. Lidé padají ze schodů, protože čumí do mobilů," stěžoval si Fremaux už před úterním zahájením. "Navíc do Cannes lidé nejezdí proto, aby byli viděni, nýbrž aby sami něco viděli," zdůraznil.

Většina účastníků večerního ceremoniálu zákaz dodržela, časopis Hollywood Reporter v reportáži zmínil pouze dva případy, kdy návštěvníky musela upomenout ochranka. Vstup do sálu však nikomu kvůli selfie zakázán nebyl.

A kdo si fotografii ze zahajovacího večera opravdu chtěl pořídit, mohl využít zadního kuřáckého balkonu s výhledem na Riviéru. Podle Hollywood Reporteru tam zamířilo hned několik hvězd.

O první drobný rozruch se na Riviéře už v pondělí postarali producenti animovaného rodinného filmu Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená vyprávějícího o plavbě rodiny strašidel. Autoři nechali herce převlečené za animované postavičky tančit na píseň Thriller od Michaela Jacksona.

Festival v Cannes letos potrvá do 19. května.

 

Právě se děje

Další zprávy