Začal festival Berlinale. Režisér Ozon v remaku slavného filmu udělal z žen muže

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, Kultura
11. 2. 2022 13:45
Ve stínu pandemie koronaviru začal ve čtvrtek další ročník filmového festivalu Berlinale. V německé metropoli do 20. února uvede přes 250 snímků. O hlavní cenu, sošku Zlatého medvěda, se jich uchází 18.

Žádné večírky, kapacita kin omezená na polovinu, předkládání dokladů o očkování či bezinfekčnosti, dodržování vzájemných rozestupů a povinné roušky jsou součástí letošní kinematografické přehlídky. Její výkonná šéfka Mariette Rissenbeeková a umělecký ředitel Carlo Chatrian i tak hovoří o postupném návratu k předpandemickému normálu. K němu má sice aktuální ročník daleko, přesto před úvodním galavečerem už nechyběl příchod herců a poroty na červený koberec.

"Díky neúnavnému úsilí festivalového týmu a jednáním mezi vládou a Berlínem se podařilo 72. ročník Berlinale za karanténních podmínek uspořádat," shrnula na zahajovacím ceremoniálu berlínská starostka Franziska Giffeyová.

Zmocněnkyně německé vlády pro kulturu Claudia Rothová označila uspořádání festivalu v době pandemie za symbol. "To, že se může konat, je signál filmové a kulturní branži. Je to odvážný krok a také známka odvahy, že se nenecháme covidem zastrašit," myslí si.

"Je pro nás velmi důležité, aby lidé mohli opět do kin a užívat si filmy," doplnila výkonná ředitelka Rissenbeeková. Podle ní pořadatelé od prosince zvažovali, zda bude Berlinale možné uspořádat vzhledem k variantě koronaviru zvané omikron. Kvůli ní Německo v těchto týdnech zaznamenává rekordní počty nakažených nemocí covid-19.

"Pandemie stále neskončila. Nevíme, jak dlouho s námi ještě bude. Musíme nosit roušky a chovat se odpovědně. Možná je ale načase vrátit se do reality," doplnil umělecký šéf Chatrian. "Mariette, dovol mi proto, abych tě objal," řekl Rissenbeekové na závěr projevu. "Uděláme to ale velmi zodpovědně, vezmu si roušku," dodal.

Radost neskrýval ani režisér a scenárista M. Night Shyamalan. Ten předsedá sedmičlenné porotě, která vybere vítěze Zlatého medvěda. "Ráno jsem se vzbudil plný nadšení, že budu moci sledovat filmy," řekl. "Cítím se jako dítě," dodal.

Festival ve čtvrtek večer zahájil francouzský snímek nazvaný Peter von Kant od režiséra Françoise Ozona. Vypráví o tom, jak se úspěšný starší filmař zamiluje do mladšího herce pocházejícího ze skromných poměrů, a obecně o tom, jakou moc mají režiséři nad herci. Podle Ozona je to aktuální otázka i vzhledem ke kampani vedené pod hashtagem #MeToo.

"Nastolujeme všeobecné otázky o ovládání, manipulaci a vztazích, ve kterých hraje roli dominance jednoho nad druhým," shrnul Ozon, podle nějž nad tím musí uvažovat všichni režiséři, neboť všichni mají na place moc nad herci.

Snímek vznikl jako remake známého německého filmu Hořké slzy Petry von Kantové, který roku 1972 natočil Rainer Werner Fassbinder o třech ženách. Ozon ve své verzi vypráví o třech mužích.

V novince, jež se odehrává v Brémách nebo Kolíně nad Rýnem, účinkují Denis Ménochet, Isabelle Adjaniová nebo dnes osmasedmdesátiletá Hanna Schygullaová, která hrála již ve Fassbinderově snímku. "Ozonův film je o půl hodiny kratší než ten Fassbinderův. Také se odehrává v 70. letech minulého století, místo vyšňořené dekadence, velkolepé výpravy a epického záběru však předkládá spíš melodrama," shrnul časopis Deadline.com.

Podle něj film vypráví o sexu, osamělosti a sadismu, zatímco magazín Hollywood Reporter píše o "krutosti a masochismu lásky".

V ukázce ze zahajovacího filmu Peter von Kant se režisér seznamuje s mladým hercem. | Video: The Upcoming

O Zlatého medvěda bude Peter von Kant usilovat vedle německé režisérky Nicolette Krebitzové se snímkem A E I O U - Rychlá abeceda lásky, titulu Alcarràs španělské režisérky Carly Simónové nebo filmu Rimini, jejž natočil Rakušan Ulrich Seidl.

Vítězové budou známi 16. února, již o den dřív Zlatého medvěda za celoživotní dílo převezme francouzská herečka Isabelle Huppertová.

Česko v hlavní soutěžní kategorii není zastoupeno, v doprovodné sekci Generation Kplus se ale představí krátkometrážní animovaný snímek Zuza v zahradách režisérky Lucie Sunkové.

Do sekce Panorama jsou pak zařazeny komedie mladého českého režiséra a scenáristy Adama Kolomana Rybanského nazvaná Kdyby radši hořelo a drama Beautiful Beings od islandského režiséra Gudmundura Arnara Gudmundssona, jejž podpořil český Státní fond kinematografie.

Berlinale rovněž uvede česko-francouzskou koprodukční minisérii Podezření. Polská režisérka Agnieszka Hollandová zástupcům kinematografického průmyslu představí chystaný projekt Kafka o životě německy píšícího pražského spisovatele Franze Kafky.

Do německé metropole se také vrátí československý snímek Skřivánci na niti, se kterým režisér Jiří Menzel v roce 1990 získal Zlatého medvěda. Nyní bude k vidění v sekci Berlinale Classics.

 

Právě se děje

Další zprávy