Zabiju tebe i jeho. V novém filmovém krimi Oddělení Q hraje vraha Zdeněk Godla

ČTK Kultura ČTK, Kultura
5. 7. 2021 12:27
Skandinávská detektivní série Oddělení Q, která vzniká podle bestsellerů sedmdesátiletého dánského autora Jussiho Adlera-Olsena, se vrátí do českých kin. Ta začnou 5. srpna promítat pátý díl nazvaný Marco, v němž jednu z hlavních rolí ztvárnil Čech Zdeněk Godla. Představitel Franty ze seriálu Most tentokrát ztělesnil zabijáka Zolu.
Zdeněk Godla jako Zola a Ulrich Thomsen v roli Mørcka.
Zdeněk Godla jako Zola a Ulrich Thomsen v roli Mørcka. | Foto: Aerofilms

"Doufám, že to ten tvůj kluk nepose*e. Jinak zabije tebe i jeho," říká Godla česky v prvním traileru.

Série Oddělení Q je v Česku populární. "Zatím poslední díl Složka 64 vidělo v roce 2019 jen v kinech více než 25 tisíc diváků," říká Radka Urbancová z distribuční společnosti Aerofilms.

V novince se detektiv Carl Mørck a jeho asistent Asad snaží rozplést dávnou utajenou vraždu napojenou na nejvyšší kruhy dánské společnosti. Stopy vedou až do Česka. Právě odsud prchá ve vlaku do Dánska čtrnáctiletý Marco s pasem pohřešovaného státního úředníka, obviněného ze sexuálního zneužívání.

Marco hraný dalším Čechem Lubošem Oláhem prchá před gangem zabijáků, jejž vede Godlova postava.

Film vyrobila nová produkční společnost, měl dosud nejvyšší rozpočet z celé série. Do adaptace pětisetstránkového románu se pustili producent Mikael Rieks a režisér Martin Zandvliet. Se změnou týmu došlo také k výměně herců, kterým nyní vévodí dvojice detektivů: Ulrich Thomsen v roli zatrpklého Mørcka a Zaki Youssef jako jeho svérázný asistent Asad.

Thomsen dosáhl mezinárodního věhlasu v bondovce Jeden svět nestačí z roku 1999, kde hrál padoucha Sašu Davidova.

Film Marco začnou česká kina promítat 5. srpna. Trailer ještě nemá české titulky. | Video: Aerofilms

První díl knižní série Oddělení Q spisovatele Jussiho Adler-Olsena nazvaný Žena v kleci vyšel roku 2007 a dosud se dočkal sedmi pokračování: jmenovala se Zabijáci (2008), Vzkaz v láhvi (2009), Složka 64 (2010), Marco (2012), Nesmírný (2014), Selfies (2016) a zatím poslední byla Oběť 2117, zveřejněná předloni.

Série získala mnoho ocenění a stala se bestsellerem, celosvětově se prodalo přes 20 milionů výtisků. Také v České republice jsou knihy úspěšné. Vydává je nakladatelství Host, audioknihy vycházejí u OneHotBook.

Severské detektivky, které se vyznačují brutalitou a v níž ve scenériích mrazivé severské krajiny hrdina není hlavní nositelem všech ctností, jsou u zdejších diváků oblíbené.

Detektivky jsou trvale zastoupeny mezi nejprodávanějšími tituly, zájem o ně se podle knihkupců v období prázdnin a dovolených zvyšuje.

Také další severští autoři vedle Adlera-Olsena umisťují děj svých detektivek do České republiky. V Praze se odehrává část děje knihy Joa Nesbøho Pentagram, hrdinu svých knih plánoval vyslat do metropole také spisovatel Michael Katz Krefeld.

 

Právě se děje

Další zprávy