Zabijte o Vánocích Hitlera, láká Cruise na film Valkýra

16. 12. 2008 14:00
Odkládaný snímek o atentátu na führera jde do kin
Tom Cruise jako Claus von Stauffenberg
Tom Cruise jako Claus von Stauffenberg | Foto: archiv

New York - Tom Cruise jako nacistický důstojník Claus von Stauffenberg, který se rozhodne spáchat atentát na Adolfa Hitlera? To vše v režii Bryana Singera, autora Obvyklých podezřelých, X-Menů a Supermana? Bude to dostatečně seriózní film? A pokud bude seriózní, může být úspěšný?

Uvést den po Vánocích film o nacistech není možná správný marketingový tah. Valkyrie (u nás poběží jako Valkýra) však měla už čtyřikrát odsunutou premiéru a nyní se alespoň částečně uvolnilo místo na trhu.

Jak napravit reputaci

Valkýra, která měla v pondělí oficální světovou premiéru, není riskantní film jen kvůli tématu a času nasazení do kin. Jejím úkolem je rovněž napravit špatnou reputaci Toma Cruise, na niž si zadělal mimo jiné otevřeným propagováním scientologie a hysterickými výstupy v televizi.

Po dnes už legendárním záchvatu v talk-show Oprah Winfreyové a neuspokojivých komerčních výsledcích třetího dílu Mission Impossible s hercem po dlouhých čtrnácti letech studio Paramount ukončilo smlouvu.

Cruise a jeho spolupracovnice, producentka Paula Wagnerová, reagovali tím, že založili společnost United Artists. Jejich první samostatný film, protiválečné politické drama Hrdinové a zbabělci (Lions for Lambs), však nedosáhl předpokládaného komerčního ani uměleckého úspěchu.

Valkýra by nyní měla být testem, že United Artist je silná značka a Tom Cruise stále dokáže přilákat davy, byť bez Wagnerové, která odešla.

Tom Cruise na gauči v Oprah Winfrey Show
Tom Cruise na gauči v Oprah Winfrey Show | Foto: archiv

Náklady filmu se odhadují na 90 milionů dolarů, ale přestože část natočeného materiálu byla poškozena a musela se přetáčet náročná davová sekvence, režisér Singer tvrdí, že přesnější odhad rozpočtu je spíše 75 milionů. A to je zase na velký studiový film překvapivě málo.

Velkofilm, nebo konverzační thriller? 

Původní scénář Christophera McQuarrieho a Nathana Alexandra byl přitom koncipován jako vysloveně komorní snímek, jenž by přišel na méně než 20 milionů dolarů. Cruise se ovšem těmto výpočtům směje: "Jsou tam letadla, odehrává se to v Berlíně, jak by to mohl být malý film?"

McQuarrie nepředpokládal, že by projekt mohl nabrat takové rozměry. Singerovi napsal již Obvyklé podezřelé (1994) a za svou doménu považuje právě spletité konverzační thrillery, nikoli velkofilmy. Valkýru si představoval jako film v duchu Velkého útěku, Ďábelské brigády či Kam orli nelétají.

Srovnání dobové fotografie Clause von Stauffenberga a Toma Cruise
Srovnání dobové fotografie Clause von Stauffenberga a Toma Cruise | Foto: archiv

Singer přitom stále tvrdí: "Vždy jsme věděli, že to bude thriller a že to je materiál na mainstreamový film. Rozhodně jsme jím necílili na žádné umělecké ceny jako jiné filmy s válečnou a nacistickou tematikou."

Natáčení zkomplikoval zákaz, kdy úředníci z německého ministerstva obrany nepovolili americkým filmařům natáčet v berlínském Benderblocku kvůli tomu, že Cruise je stoupencem scientologické církve, proti níž v Německu silně brojí politici a snaží se ji zakázat.  Někdejší komplex vojenských budov, kde byl von Stauffenberg s dalšími popraven, dnes slouží jako muzeum protinacistického odboje.

Když byl Cruise rozjařený

Ostatně už fakt, že osoba s Cruiseovou pověstí bude hrát skutečného národního hrdinu, se v Německu setkala s projevy podobné nevole, jako když "argentinskou světici" Evitu Perónovou hrála hříšnice Madonna.

Tom Cruise (vlevo), Terrence Stamp (uprostřed), Kenneth Branagh (vpravo nahoře)
Tom Cruise (vlevo), Terrence Stamp (uprostřed), Kenneth Branagh (vpravo nahoře) | Foto: archiv

Následovala automobilová nehoda, při níž byli zraněni němečtí statisté, kteří pak produkci žalovali kvůli nedodržení pravidel bezpečnosti práce.

Minulý týden však Cruise získal důvod k optimismu. Byl nominován na Zlatý glóbus za svůj herecký výkon v komedii Tropická bouře, kde ztvárnil plešatého, obtloustlého a obhroublého producenta. Film byl navíc komerčně úspěšný a kritici ho chválili jako "obrodu žánru parodie a satiry". Rozjařený herec a producent pak mohl zvolat do světa: "Pojďte o Vánocích zabít Hitlera!"

První americké recenze na film Valkýra, jež vyšly před oficiální premiérou, jsou nicméně smíšené. Oborový časopis Variety vidí komerční vyhlídky snímku jako "jakž takž" a deník Hollywood Reporter nazývá dílo "slušným filmem, který může mít jen skromný úspěch".

Tom Cruise v zákulisí při natáčení parodie Tropická bouře
Tom Cruise v zákulisí při natáčení parodie Tropická bouře | Foto: archiv

Kritik Hollywood Reporteru si všímá, že "dobře zpracovaný historický thriller se honosí znamenitými hereckými výkony, ale selhává v osvětlení motivů, jež stály v pozadí spiknutí".

Důstojníci s britským a americkým přízvukem

Nezávislý recenzent Emanuel Levy pro změnu tvrdí, že "film trpí spíše historickými než uměleckými problémy". Podle něj je markantní, že Cruise se svým typickým akcentem yankeeho nezvládá zahrát von Stauffenbergovu aristokratičnost a vyjímá se podivně mezi gentlemanskými britskými herci, již mají zase ostrovně snobský akcent (Tom Wilkinson, Kenneth Branagh, Terrence Stamp). Z toho úhlu je také podivné, proč další důstojníci hraní německými herci mají správný prušácký přízvuk.

Opakují se tak výtky, které zaznívají u Cruiseových filmů velmi často. Cruise si jako producent umí najít dobrý scénář, sehnat výborného režiséra, obklopit se skvělými protihráči, ale sám si neodpustí hlavní roli. Ve své ctižádostivosti dovede vystihnout energičnost a hrdost svých postav, ale nedodává jim náležitou intelektuální a duchovní hloubku.

Režisér Bryan Singer a Tom Cruise
Režisér Bryan Singer a Tom Cruise | Foto: AP

Valkýra vstoupí do americké distribuce 25. prosince spolu se snímkem Podivuhodný případ Benjamina Buttona, comicsovou adaptací Spirit a psychologickým dramatem Revolutionary Road. Evropská premiéra se bude konat 20. ledna v Berlíně, v českých kinech se film objeví 12. února.

Příběh plukovníka von Stauffenberga patří k tomu málu historických okamžiků druhé světové války, na něž jsou Němci hrdí. Operace Valkýra, v níž šlo o složité spiknutí proti Hitlerovi, čítala několik stovek zasvěcených osob - 200 jich pak bylo po nezdařeném atentátu popraveno a dalších 700 vyslýcháno a mučeno.

Cílem spiklenců bylo zabít diktátora, zatknout nejvyšší důstojníky SS a ukončit válku. Von Stauffenberg měl poté zřejmě převzít roli vůdce národa.

 

Právě se děje

Další zprávy