Příběh jeptišky vrcholí extrémní scénou. U Zázraku je divákovi až fyzicky nepříjemně

Mojmír Sedláček Blahoslav Baťa Mojmír Sedláček, Blahoslav Baťa
21. 5. 2022 7:16
"Rumunské drama Zázrak je plné protikladů: lidského zla i naděje," tvrdí o velmi dobře hodnoceném snímku kritik Mojmír Sedláček.
Videorecenze Mojmíra Sedláčka k filmu Zázrak. | Video: Mojmír Sedláček, Blahoslav Baťa

Zázrak, který natočil Bogdan George Apetri a promítají jej česká kina, je rozdělen do dvou částí. V první sledujeme mladou jeptišku Kristýnu, která odjíždí do města ze vzdáleného kláštera, aby vyřídila naléhavou věc. Cestou potká svůj nečekaný osud.

"První polovina filmu vrcholí velmi násilnou, emočně vysávající a fyzicky nepříjemnou scénou, která je však natočena velmi subtilně a citlivě. Zní to jako protiklad, ale na těch je založen celý film," hodnotí jeden z klíčových momentů snímku Sedláček.

Druhá část je o detektivovi, který se snaží pochopit, co se Kristýně přihodilo. Policista Marius jde krok za krokem v jejích stopách, pátrá na všech místech, která navštívila. V zrcadlovém sledu událostí vyšetřování odhalí skutečnosti, které vedou nejenom k pravdě, skrývající se za tajemnými činy Kristýny, ale posléze i ke skutečnému zázraku.

"Mezi slabiny patří některé odlehčené, snad i komické scény, které celý film narušují. Snaha o společenský přesah zase vede k tomu, že některé vedlejší postavy jsou příliš stereotypní a ‚jednostrunně‘ vykreslují rumunskou společnost," uzavírá kritik Sedláček.

 

Právě se děje

Další zprávy