Za oceánem vidí FAMU jako čtvrtou nejlepší filmovou školu

ČTK ČTK
4. 8. 2014 11:45
V tradičním žebříčku odborného časopisu The Hollywood Reporter skončila pražská FAMU za školami v Londýně, Lodži a Paříži.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Profimedia.cz

Los Angeles - V žebříčku nejkvalitnějších filmových škol světa, který pravidelně sestavuje americký odborný časopis The Hollywood Reporter, skončila pražská FAMU na čtvrtém místě.

První tři místa obsadily filmařské školy v Londýně, Lodži a Paříži. Americké školy časopis hodnotil odděleně - mezi nimi získala punc nejkvalitnějšího kinematografického vzdělání Jihokalifornská univerzita (USC).

Nejlepší filmové školy 2014

1. National Film and Television School, Londýn
2. Filmová škola Lodz
3. La Femis, Paříž
4. FAMU, Praha
5. Norská filmová škola, Lillehammer
6. London Film School
7. Dánská národní filmová škola, Kodaň
8. Filmová akademie, Peking
9. Televizní a filmová univerzita, Mnichov
10. Whistling Woods International, Bombaj

Mimo USA nabízejí podle žebříčku nejlepší přípravu pro filmaře školy v Evropě - hned deset z patnácti oceněných vzdělávacích zařízení je totiž podle Hollywood Reporter právě tady.

Kromě Velké Británie, Polska a Francie prý mohou adepti filmového řemesla bez obav zamířit také do Německa, Itálie, Dánska nebo Norska.

Na pražské FAMU časopis ocenil fakt, že tam vyučovaly velké osobnosti, včetně spisovatele Milana Kundery nebo režiséra Miloše Formana. Oceňuje také, že škola nabízí i studium v angličtině a že za studium v češtině cizinci stejně jako domácí nic neplatí.

 

Právě se děje

Další zprávy