Z rodinné firmy někdo vyvádí peníze. Držitel Českého lva uvede film s Donutilem

ČTK ČTK
9. 8. 2021 19:55
V hlavní soutěži karlovarského festivalu se přespříští neděli 22. srpna představí novinka režiséra Olma Omerzua nazvaná Atlas ptáků. Film o nečekaných problémech rodinné firmy pak kina začnou promítat 2. září.
Miroslav Donutil ve filmu Atlas ptáků.
Miroslav Donutil ve filmu Atlas ptáků. | Foto: CinemArt

Držitel Českého lva za režii tři roky starého dramatu Všechno bude Omerzu do hlavních rolí obsadil Miroslava Donutila a Alenu Mihulovou. Dále ve snímku účinkují Martin Pechlát, Eliška Křenková, Vojtěch Kotek nebo Pavla Beretová.

Film vypráví o rodinné firmě, ze které kdosi ve velkém vyvádí peníze. Ivo Róna, dlouholetý šéf prosperujícího podniku Aron, se snaží zorientovat v nechtěné situaci, kterou mu děti ani okolí neulehčují, ale kterou si na sebe možná seslal sám.

Snímek spojuje komplikované rodinné vztahy se světem moderních komunikačních technologií, jež dokážou využít slabá místa jedince. Ve válce, která se ve filmu pokradmu rozpoutává, ale není jasné, kdo stojí proti komu, natož kdo zvítězí.

"Ptáci hrají ve filmu důležitou roli. Místy komentují dění, jindy jen pábí nad problémy světa, na rozdíl od našich hrdinů zahleděných do sebe samých se zajímají o něco víc, než je jen hledání odcizených peněz. Reprezentují jakýsi ironický hlas a pohled shora. Žánrově bych film označil jako drama se silným prvkem komiky a skryté ironie," říká režisér.

Postavu Iva psal s myšlenkou na Miroslava Donutila. "Je to vynikající herec, který je příliš často typově obsazovaný, například jako neuvolněný autokratický puntičkář, což je opak toho, jak chci charakter jeho postavy uchopit. Ivo sice je autokratický, ale nespoutaný, uvolněný a natolik sebestředný, že všechny své blízké v životě dusí. Je to patriarcha, který prožívá své poslední dny," naznačuje Omerzu.

Film vznikl v koprodukci České republiky, Slovenska a Slovinska, kde se Omerzu narodil. V Česku absolvoval pražskou FAMU. Roku 2012 debutoval dramatem Příliš mladá noc, za které dostal Cenu české filmové kritiky pro objev roku.

Film Atlas ptáků bude mít premiéru na festivalu ve Varech. | Video: CinemArt

Natočil také celovečerní Rodinný film, jenž obdržel Cenu za umělecký přínos na festivalu v Tokiu, dvě Ceny české filmové kritiky, Zlatého ledňáčka a tři nominace na Českého lva.

V roce 2018 režisér uvedl Všechno bude, za jehož režii získal Cenu české filmové kritiky i Českého lva; snímek si odnesl šest sošek. Ocenění za režii převzal Omerzu i na festivalu v Karlových Varech a Česká filmová a televizní akademie ho poslala do soutěže o Oscara.

 

Právě se děje

Další zprávy