Z poslední knihy Harryho Pottera budou dva filmy

kf
13. 3. 2008 20:30
Celé série se na plátně uzavře v květnu 2011
Kdo si však nevystál frontu na sedmý díl v noci v některém z knihkupectví, nemusí zoufat. Úvodní náklad je 200 tisíc kusů.
Kdo si však nevystál frontu na sedmý díl v noci v některém z knihkupectví, nemusí zoufat. Úvodní náklad je 200 tisíc kusů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Los Angeles - Až doposud u série s Harrym Potterem platilo, co jedna kniha, to jeden film. Jak ale bylo po spekulacích definitivně potvrzeno, závěrečná sedmá kniha s podtitulem Relikvie smrti bude rozložena do dvou filmů. První bude mít premiéru v listopadu 2010, druhý bude následovat v květnu 2011.

Producenti to vysvětlují především rozsáhlostí literární předlohy. "Je jednoduše nemožné začlenit všechny důležité peripetie předlohy do méně než čtyř hodin," okomentovala už dřív spekulace sama J. K. Rowlingová, autorka sedmidílné knižní série, která se ve světě završila loni v červenci.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Potter nastoupil k závěrečnému souboji i v češtině
Albatros už nehledá padělatele, chce za Harryho náhradu

Grafický speciál: Vše o Harrym Potterovi

Předchozí filmové adaptace byly často fanoušky kritizovány právě za to, jak zestručňují předlohy a kolik postav i důležitých a zábavných momentů v nich chybí.

"Rozhodnutí se zrodilo čistě z tvůrčích a uměleckých důvodů," prohlásil pro deník Times producent David Heyman.

I představitel Harryho, Daniel Radcliffe,  listu Los Angeles Times řekl, že rozdělení je jedinou možností, jak poslední díl zfilmovat. "Předchozí knihy měly vedlejší příběhy, které bylo možné seškrtat - i když to pro skalní fanoušky byl horor. Ale poslední díl je jeden velký vzrušující příběh od začátku až do konce."

Prezident Warner Bros Jeff Robinov ho podpořil s tím, že je to jediné spravedlivé  řešení vůči knize i jejím příznivcům.

Málokdy se ovšem vysvětlení tak hezky pojí s tím, že dva filmy rozhodně vydělají víc než jeden. A zrovna od závěru potterovské série, který osvětlí celou ságu a završí osudy malého čaroděje, lze očekávat, že si ho řada diváků nenechá ujít. Včetně těch váhavců, kteří mánii bez knižní přípravy moc nechápali.

Foto: Aktuálně.cz

Tržby doposud pětidílné filmové série činí okolo 4, 5 miliardy jen v kinech; nepočítaje výnosy z DVD.

Sedmá kniha Harry Potter a Relikvie smrti má v originále 608 a češtině 632 stran; zatím nebylo upřesněno, v jakém bodě bude děj rozdělen.

Závěrečné dva potterovské filmy se budou natáčet zároveň na jeden zátah, což je strategie, která byla poprvé zvolena u druhého a třetího dílu sci-fi komedie Návrat do budoucnosti na konci 80. let a znovu objevena u trilogie Pána prstenů, druhého a třetího dílu Matrixu i Tarantinova dvojsnímku Kill Bill.

První dva filmy režíroval Chris Columbus, třetí Alfonso Cuarón, čtvrtý Mike Newell a pátý David Yates, který zároveň dokončuje díl šestý. Ještě před nedávnem se spekulovalo, že závěrečný díl natočí někdo jiný.

Nyní studio potvrdilo, že Yates bude mít na starosti i závěrečný obří dvojfilm. Scénáře opět napíše Steve Kloves, který má na svědomí díly jedna až čtyři, k pátému dílu psal scénář Michael Goldenberg. David Yates přitom před Potterem režíroval jenom menší, často televizní filmy.

Světová premiéra filmové podoby šestého dílu Harry Potter a Princ dvojí krve je plánována na listopad 2008. Tady už všichni čtenáři vědí, že jde o díl zlomový: Harry políbí Ginny, Ron se sblíží s Levandulí Brownovou a někdo velmi důležitý zemře.

 

Právě se děje

Další zprávy