Z pohádky do pohádky v trailerech: Oz, lesníci a obři

Kultura Kultura
6. 12. 2012 12:55
Nové trailery mají Království lesních strážců, Jack a o obři i Mocný vládce Oz
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pokračování a adaptace knihy L.Franka Bauma Čaroděj ze země Oz přibývají i 112 let po prvním vydání pohádkového příběhu. Málokdo se však pokoušel k legendárnímu dílu stvořit prequel, i když právě tak vznikla knižní série The Wicked Years spisovatele Gregoryho Maguireho, v níž je pohádkové prostředí tvrdě dekonstruováno.

Mocný vládce Oz

Mnohem tradičnější bude film Sama Raimiho Mocný vládce Oz (The Oz Great and Powerful), v němž se dlouho před Dorotkou do magického prostředí dostane sám titulní hrdina, tedy prostý iluzionista Oscar Diggs, kterého ovšem začnou místní považovat za skutečného čaroděje. To by pro něj mohlo být požehnáním, ale ne při setkání s místními čarodějnicemi Thodorou, Evanorou a Glindou, u nichž si není jist, která stojí na straně dobra a která zla. I když neumí pravá kouzla, Oscar se nakonec přece jen musí pokusit poznat pravý stav věcí ve svém novém domově a spasit jej. Druhý trailer můžete zhlédnout zde.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Oscara si zahraje čtyřiatřicetiletý James Franco, jenž v minulosti již spolupracoval se Samem Raimim, když v původní spidermanovské trilogii představoval Harryho Osborna a ohromil veřejnost jako Aron Ralston v dobrodružném dramatu 127 hodin. Theodoru bude představovat herečka ukrajinského původu Mila Kunis (Piranha!, Americké Psycho 2, Max Payne), jako Evanora se ukáže Rachel Weisz (Mumie, The Whistleblower, Bourneův odkaz) a Glindou se stane Michelle Williams (Zkrocená hora, Prokletý ostrov, Můj týden s Marilyn). Kouzelnou populaci Ozu bude představovat například také Bruce Campbell (Lesní duch, Slunce,úsvit a upíři, Spider-Man, Spider-Man 2) jako temný čaroděj Gore.       

Mocným vládce Oz se do Česka dostane 7. března 2013.

Jack a obři

Druhého traileru se nedávno dočkal i snímek se starším námětem. Režisér Bryan Singer (Obvyklí podezřelí, X-Men, X-Men 2) zachytí v Jackovi a obrech trampoty onoho prosťáčka, který vyměnil krávu za fazole, na jejichž stonku se všplhal do obrova zámku a ukradl mu to nejcennjěší. Stejně jako v případě chystaných příhod Jeníčka a Mařenky bude tento incident rozšířen na celou mezirasovou válku. Starý spor mezi lidmi a obry znovuvzkřísí Jack otevřením mezidimenzionálního portálu. Konečené cíle bude mít ovšem "Kuba" společné spíš s "Honzou" - místo zištného získání majetku bude jeho povinností zachránit své království a princeznu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Představitele pohádkového hrdiny Nicholase Houlta můžeme znát například jako mutanta Beasta z X-Menů: První třídy, ale také jako Eusebius v Souboji Titánů a v příštím roce z něj bude také zombík R v adaptaci knihy Isaaca Mariona Chutná těla. Jako princezna Isabella se objeví Eleanor Tomlinson (Iluzionista), Ian McShane (Kočičko,kočičko,miluji tě, Železná maska, Zlatý kompas, Sólokapr) bude vládnout jako král Brahmwell a velitel stráží mu bude dělat sám Ewan McGregor.

Tuzemská premiéra je plánovana na 21. března 2013. 

Království lesních strážců  

Život mohou kromě obrů ozvláštnit i skřítci. Animátoři z Blue Sky Studios (série Doba ledová, Rio) se po vlastních groteskách ujali zpracování knihy Willima Joyce (z jehož nápadů vychází i Legendární parta) The Leaf Men and the Brave Good Bugs. Kreslený film, jenž se v originále bude jmenovat prostě Epic bude u nás uveden pod titulem Království lesních strážců. Dobrodružství tentokrát prožije dívka jménem Mary Katherine zmenšená na velikost miniaturních bojovníků, kteří válčí za svůj les a možná za náš celý svět.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Režisér Chris Wedge nám kromě tří krátkých filmů přinesl první Dobu ledovou (2002) a Roboty (2005). Hlavní postavu namluví Amanda Seyfried (Mamma Mia!, Červená Karkulka, Bídníci). Královna Tara bude mít zase hlas slavné zpěvačky Beyoncé Knowles, dále zde uslyšíme také Joshe Hutchersona (Hunger Games), Colina Farrella nebo Christopha Waltze (Hanebný pancharti, Bůh masakru, Nespoutaný Django, The Zero Theorem, Reykjavík).

Na „Království" si počkáme nejdéle - Češi do něj vejdou 30. května 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy