Z krematoria Febiofest míří do kostela

11. 3. 2007 10:00
Praha - Za deset dní začíná jaro a o den později Febiofest. Přiveze velká jména, oscarové filmy a červené motýly.
Flandry
Flandry | Foto: Aktuálně.cz

Febiofest se letos koná už po čtrnácté; 22. března vypukne v Praze, poté se přesune do dalších deseti českých a osmi slovenských měst.

Znovu nebudou chybět netradiční místa. V metropoli  kromě klasických čtrnácti kinosálů Village Cinemas po loňském Hlavním nádraží i kostel, v Pardubicích, kde promítali Spalovače mrtvol v prostorách krematoria, letos nabídnou Menzelovy Ostře sledované vlaky  v prostorách vlakového nádraží.

Horší už to nebude
Horší už to nebude | Foto: Aktuálně.cz

V Praze bude k vidění 270 filmů, předprodej vstupenek už je zahájen. "Neváhejte s nákupem lístků, budou asi brzo pryč," říká mluvčí Febioestu Pavel Sladký.

Loni na Febiofest zavítala italská herecká legenda Claudia Cardinalová, letos se do Prahy chystá gruzínsko-francouzský režisér Otar Ioseliani. Jeho film Podzimní zahrady - břitká komedie o ministrovi, který právě opustil svou funkci a vrací se do "normálního" života - Febiofest zahájí; druhým startovacím filmem je Foersterovo Horší už to nebude.

Přijede i Bruno Dumont, loňský vítěz režisérské ceny z Cannes. Uvede retrospektivu svých provokativních filmů včetně loňských Flander, považovaných kritiky za nejlepší film roku 2006.

Produkce festivalu pořád jedná ještě o dalších jménech "Máme například ještě dva dosud neprozrazené potvrzené evropské hosty, každého úplně jiné generace a profese, oba jsou ale českým divákům známí," říká mluvčí. Více organizátoři odtajní až na tiskové konferenci před festivalem.

Cena Jaromila Jireše udělovaná asociací ARAS bude předána už na zahájení, ceny Kristián od české kritiky si čeští tvůrci převezmou na zakončení festivalu.

Zápisky o skandálu
Zápisky o skandálu | Foto: Bontonfilm

Febiofest nabízí i čersvou oscarovou dodávku. Má v programu osm filmů s celkem šestnácti nominacemi a čtyřmi soškami; tři  z nich získala fantastická pohádka Faunův labyrint od Guillerma del Tora, jednoho kostýmní drama Marie Antoinetta od Sofie Coppolové.

Oscarovými kandidáty bylo i psychodrama Zápisky o skandálu, dokument Má země či Dobrý pastýř Roberta de Nira s Angelinou Jolieovou.

Zůstávají i tradiční sekce a místa. Panorama představí mladé evropské filmy, Jižní kino snímky z islámských zemí, plánovány jsou i "konkurenční" sekce Svět islámu a Nový izraelský film. Ve zvláštních sekcích se představí také Slováci, Maďaři či italské režisérky.

Faunův labyrint
Faunův labyrint | Foto: Febiofest

Videoprojekce letos nabídnou hudební filmy - mimo jiné s The Police, Pixies, Johnem Calem či The Knife. Hip-hop, punk a elektronika budou znít v sekci nazvané D. I. Y. Do it yourself. Je věnovaná aktuálnímu trendu, kdy se hudebníci spoléhají víc na vlastní síly než na média či velký rozpočet. Nechybí doprovodný hudební festival.

Febiofest nabídne i průřez dokumentární tvorbou Febia, soubor autobiografických filmů a japonské filmy, tradiční sekci filmů pro děti či projekce filmů o duši a víře ve farním klubu při kostele Panny Marie Sněžné. Pro fajnšmekry je připravena retrospektiva Bély Tarra - i on přijede na Febiofest, aby tu uvedl mimo jiné své sedmapůlhodinové Satanské tango.

 

Právě se děje

Další zprávy