Z kazašského nadsamce Borata se stane rakouský gay

Kamil Fila Kamil Fila
21. 6. 2008 23:30
Sacha Baron Cohen připravuje na rok 2009 novou komedii

Los Angeles - V roce 2006 překvapil civilizovaný západní svět v kinech muž jménem Borat Sagdijev. V celovečerní mystifikační pseudo-reality show cestoval „vyslanec z Kazachstánu" po Americe a testoval meze tolerance zdejšího obyvatelstva, v několika jedincích navíc odhalil temné stránky.

Stvořitel a představitel Borata, komik Sacha Baron Cohen, teď zpřesnil plány, kdy uvede na plátno i svoje další alter ego: homosexuální rakouský módní reportér Bruno se dovrtí do kin 15. května 2009. Ale s Boratem má společné snad jen to, že stejně jako Kazach vznikl pro Cohenovu Da Ali G Show.  

Hra na pravdu

Borat se choval neskutečně sexisticky, rasisticky, infantilně a fekálně, Američané se ho pak buď v liberálním duchu snažili omlouvat a chápat, anebo se s ním naopak vezli na stejné vlně a přitakávali jeho primitivní xenofobii a homofobii.

Cohen coby Borat Sagdijev
Cohen coby Borat Sagdijev | Foto: movies.yahoo.com
Čtěte také:
Soud: Borat z vás může dělat pitomce
Já jsem skutečný Borat, říká Mahir Cagri
SPECIÁL: Provokatér Borat už je tady

Obojí ale pro jejich sebevědomí znamenalo ránu, když je snímek všechny zesměšnil. Borat byla totiž komedie, jež šla proti všem. Natočená v duchu internetového Youtube videa však byla namířena hlavně proti starší generaci a působila jako kanadský žertík mediálně gramotných na účet těch, kteří zamrzli v minulém století.

Stvořitel a představitel Borata, komik Sacha Baron Cohen, v civilu decentní anglický gentleman, získal ostruhy v britské televizi v nekonvenčním pořadu Da Ali G Show. V podobě bílého rappera, jenž si hraje na černocha, zpovídal nepřipravené hosty, kteří mnohdy věřili, že nejde o nadsázku, a snažili se poctivě odpovídat.

Cohen jako Ali G
Cohen jako Ali G | Foto: Aktuálně.cz

Cohen později natočil celovečerní verze Aliho, ovšem v ní ještě příliš zápolila nekonvenčnost jeho humoru s konvenční formou hraného filmu. Cohenovi totiž nejvíc svědčí improvizace a „hra na pravdu" - kdy dovede mnoho lidí dokonale zmást. V tom je blízký svému velkému vzoru Peteru Sellersovi.

Bruno je Boratovým pravým opakem. Voní, češe se, má oholené celé tělo, neustále se převléká, má vybraný jazyk a má rád muže mnohem otevřeněji než Borat, který se chová homosexuálně jen kvůli jisté nevědomosti.

Foto: Aktuálně.cz

Cohen v mezičase od Borata nadaboval lemura v animovaném Madagaskaru a hrál dvě menší komediální role: v závodnické komedii Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec a v hororovém muzikálu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street.

Malý rozpočet, velké žaloby. Ach ja!

Bruna Cohen připravil se stejným týmem jako Aliho G a Borata, natáčení je plánováno v texaském Carrolltonu a missourijském Kansas City, tedy baštách konzervativních jižanů, kteří k homosexuálům obecně nemají pozitivní vztah.

Premiéra nové „nebezpečné komedie" je plánována na 15. května 2009. V tomto předběžném termínu si z dlouhodobě projektovaných hitů troufá na Bruna pokračování Šifry mistra Leonarda, film Andělé a démoni.

Bruno, Ach ja!
Bruno, Ach ja! | Foto: Aktuálně.cz

Studio 20th Century Fox si od Bruna, jehož jméno by se správně mělo psát s přehláskou a vyslovovat dlouze a mazlivě „Brrůýno", minimálně stejné tržby jako od Borata, tedy okolo 130 milionů dolarů jen v Americe.

Filmy mají minimální nároky na výpravu a štáb, mimořádné výdaje je však třeba investovat do právnického zajištění; předem se počítá s mnoha žalobami na ochranu osobnosti od nic netušících nedobrovolných aktérů trapných scének.

Borat takto předběžně spolknul zhruba 26 milionů a po premiéře čelil ještě mnoha dalším žalobám, Bruno se raději vyzbrojil 42 miliony, protože jeho časté Entschuldigung by mu nemuselo stačit.

Zásadní potíž při letním natáčení však Cohenovi a jeho štábu může přinést to, že se stal díky Boratovi až příliš známým a lidé jsou dnes - v poboratovské éře - mnohem obezřetnější.

 

Bruno zpovídá modelku Gisele Bündchenovou

 

 

Bruno dělá interview se skinheady

 

 

Sestřih Brunových výstupů

 

Právě se děje

Další zprávy