Z jeho snů se staly noční můry. Do Varů přijíždí snílek Johnny Depp

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
18. 8. 2021 13:32
Nejprve hrál obyčejného kluka ze sousedství nebo středoškoláka, který je ve skutečnosti detektivem. Johnny Depp, jenž nyní přijíždí na filmový festival v Karlových Varech, proslul spoluprací s režisérem Timem Burtonem i snímky jako Mrtvý muž nebo Strach a hnus v Las Vegas. A samozřejmě coby kapitán Jack Sparrow z Pirátů z Karibiku. V posledních letech však zažívá pád.
Johnny Depp ve scéně ze Střihorukého Edwarda. | Video: 20th Century Fox

Všechen smutek světa

Režisér Tim Burton jako náctiletý nakreslil skicu mladíka s nůžkami místo rukou. Když se kamarádce a scenáristce Caroline Thompsonové později svěřil, že by z něj chtěl udělat filmového hrdinu, měla za to, že jde o hloupý nápad. Když ale zjistila, že Burtona inspirovala kresba z mládí, jako by ji cosi osvítilo. Náhle přesně věděla, jak onu mlčenlivou, smutkem prostoupenou bytost napsat.

Kresbu nikdy neviděla, a tak postavu vymodelovala podle svého tehdy už dávno mrtvého psa. A Johnny Depp přesně porozuměl tomu, jak pouze očima uhrát podivný výtvor šíleného vědce, tuto křehkou, gotickou módou inspirovanou verzi Frankensteinova monstra, která za celý snímek nepronese ani 150 slov.

Střihoruký Edward z roku 1990 byl Burtonovou první a nejúspěšnější spoluprací s Deppem. Ten roli získal před celou řadou mladých talentů: Tomem Cruisem, Robertem Downeym Jr., Tomem Hanksem nebo Jimem Carreym. Gary Oldman ji odmítl, protože scénář vypadal bláznivě.

Při každém pohledu na tragického hrdinu uprostřed maloměsta svázaného předsudky je zřejmé, co se Burtonovi s Deppem podařilo: zkoncentrovat všechen smutek světa do protagonisty, který jako by na Zemi přišel z té nejbizarnější směsi hororu a pohádky. Přitom jen odráží zmatky i nejistotu většiny dospívajících mladíků.

 

Právě se děje

Další zprávy