Z idealistické premiérky intrikářkou. Dánský seriál ukazuje, jak politiky ničí moc

Tomáš Seidl Tomáš Seidl
20. 6. 2022 16:52
Po devítileté pauze se na obrazovky vrací politička Birgitte Nyborgová, hlavní postava mezinárodně úspěšného dánského seriálu Vláda. Jeho čtvrtá řada, kterou pod názvem Vláda: Moc a sláva uvádí Netflix, více než důstojně navazuje na předchozích třicet epizod.

Původní tři série o předsedkyni fiktivní centristické strany, jež se navzdory všem očekáváním stane první ženou v čele dánské vlády, odvysílala tamní veřejnoprávní televize DR1 v letech 2010 až 2013. Především první dvě vyvolaly nebývalý ohlas, sledovala je téměř třetina obyvatel Dánska.

Ačkoli názvy politických stran i médií byly smyšlené, diváci dokázali snadno rozpoznat, jaké partaje je inspirovaly. Některá témata dokonce vyvolala debatu v parlamentu. A rok po uvedení první řady seriál částečně dohnala realita, když se první dánskou premiérkou stala Helle Thorningová-Schmidtová.

Od té doby byla Vláda uvedena v 70 zemích a sledovali ji mimo jiné někdejší britský premiér David Cameron či bývalá americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. V roce 2016 seriál uvedla i Česká televize. V současnosti si předchozí tři řady lze připomenout na Netflixu.

Tvůrce Adam Price nemá zdaleka tak vyhrocený pohled na nejvyšší mocenská patra politiky jako autoři americké ságy Dům z karet. Zaměřil se hlavně na to, co premiérská funkce dělá s ideály, morálkou a rodinným životem vdané matky dvou dětí. Letošní pokračování k tomu přidává otázku, jak zásadní kompromisy je člověk ochoten udělat, aby zůstal u moci.

Na konci třetí řady se v rámci snahy sestavit stabilní, důvěryhodnou a zodpovědnou středovou vládu Birgitte Nyborgová vzdala opětovných premiérských ambicí a za Nové demokraty nastoupila na ministerstvo zahraničí. Třiapadesátiletá politička jej vede také v pokračování, v nově ustavené vládě, jejíž autoritativní premiérkou je o dvanáct let mladší předsedkyně Strany práce Signe Kraghová.

Ta se sice zaštiťuje heslem "Budoucnost patří ženám", mezi oběma političkami ale idylické vztahy nepanují. Jejich spory se vyhrotí, když je v Grónsku, tedy autonomní součásti Dánského království, objeveno naleziště ropy. Zatímco premiérka se nechce ohlížet na životní prostředí, Birgitte vychází z přesvědčení, že fosilní paliva poškozují klima a že Kodaň i Grónsko mají dodržovat Pařížskou dohodu.

Čtvrtá řada seriálu Vláda je na Netflixu s českými titulky. | Video: Netflix

Jenže když o grónské naleziště projeví zájem tři světové velmoci, ministryně zahraničí začne pohled na ekologii a ekonomiku "vyvažovat". Její názorové veletoče popírající zelenou politiku, jež Novým demokratům pomohla uspět ve volbách, způsobí rozkol v partaji i strmý propad popularity. Zároveň zažehávají jiskry vládní, a dokonce mezinárodní krize.

První tři sezony se zaměřovaly převážně na domácí politiku a Birgitte v nich jako premiérka téměř každou epizodu řešila jiný problém. Celá čtvrtá řada se naopak točí pouze kolem jednoho ožehavého tématu, zahájení těžby ropy v Grónsku. S ohledem na hrdinčinu novou agendu se seriál zabývá nejen otázkami ropné, ale také zahraniční a bezpečnostní politiky.

Naleziště se ihned ocitne v hledáčku expanzivní čínské obchodní strategie, stejně tak se stává předmětem amerických geopolitických zájmů. Vytěžit maximum z něj skrytě chtějí i Rusové. Velkou pozornost příběh dále věnuje problematice vztahů mezi Dánskem a Grónskem i jejich vzájemné závislosti.

Výraznější orientací na mezinárodní politiku se Vláda více přibližuje globálnímu publiku Netflixu, který novou, až nečekaně aktuální řadu koprodukoval. Zazní dokonce zmínka o mezinárodních sankcích vyvolaných ruským napadením Ukrajiny.

Stejně jako v původních dílech je politika úzce provázána s novinařinou a autoři zdůrazňují, nakolik se oba světy mění. Všímají si bulvarizace médií, obrovského vlivu sociálních sítí i zaplevelení veřejného prostoru dezinformacemi. Textovky a tweety, jež postavy posílají nebo čtou na mobilu, jsou vypisovány přímo do obrazu, jelikož mají stejný význam jako přímá komunikace tváří v tvář.

Složitě se s tím vyrovnává právě ministryně zahraničí, která je političkou staré školy a neví, jak se "správně" prezentovat na Facebooku či Instagramu. Přestože nesnáší, když politici na sítích inscenují své soukromé životy a prostituují se před voliči, poté, co si najme kontroverzního spin doctora, začne něco takového sama praktikovat.

Vlevo je Sidse Babett Knudsenová jako Birgitte Nyborgová, uprostřed Johanne Louise Schmidtová coby Signe Kraghová.
Vlevo je Sidse Babett Knudsenová jako Birgitte Nyborgová, uprostřed Johanne Louise Schmidtová coby Signe Kraghová. | Foto: Netflix

Čtvrtá série je plná nečekaných zvratů, které udržují diváky v napětí, jako by sledovali spíše kriminální thriller než politické drama. Drtivou většinu scén přitom tvoří pracovní porady, zákulisní vyjednávání a mediální debaty, jež střídají pohledy do soukromí protagonistů. Zásluhou chytře napsaných dialogů a přesvědčivých hereckých výkonů mají téměř hodinové epizody, vždy zaštítěné výmluvným epigrafem, svižné tempo.

Adam Price si hlídá, aby na politiku ani soukromí nepohlížel černobíle či zjednodušeně, ale z různých úhlů zainteresovaných stran. Nechává tak na divákovi, komu dá za pravdu. Obtížnější tentokrát bude identifikovat se právě s pohledem bývalé premiérky.

Dánská herečka Sidse Babett Knudsenová ji v předešlých sériích empaticky hrála jako inteligentní a kultivovanou ženu, která má autoritu, pevné názory i přesvědčení, zároveň je však schopna naslouchat druhým. A přestože v pozici premiérky byla nucena dělat bolestivé ústupky a kvůli kariéře se jí rozpadla rodina, dokázala si uchovat idealismus i vnitřní integritu. Obojí v nových epizodách ztrácí.

Jako ministryně zahraničí je jinou političkou a možná i jiným člověkem, než jak ji všichni znali z premiérských dob před 12 lety. Je agresivnější a mocichtivější. Ani ve vládě, ani ve vlastní straně se nechová jako týmový hráč. Při jednáních taktizuje, intrikuje, zatajuje pravdu a manévruje převážně ve svůj prospěch. Neštítí se ani vydírání.

Zdá se, že opustila skoro vše, v co dříve věřila. V případě jednoho nově najatého spolupracovníka dokonce svým způsobem naplňuje bonmot slovenského expremiéra Vladimíra Mečiara o stupňování slova nepřítel: "Nepřítel - úhlavní nepřítel - koaliční partner."

Navzdory strojeným úsměvům Birgitte hůře zvládá své emoce, jelikož se ocitá pod extrémním tlakem, a navíc prochází krizí středního věku. Do konfliktů se dostává i se svým dospělým synem Magnusem, z něhož vyrostl radikální ekologický aktivista.

V komplikované situaci je také druhá klíčová postava, bývalá moderátorka televizního zpravodajství Katrine Fønsmarková, kterou s krásnou, jakoby z kusu ledu vytesanou tváří znovu ztělesňuje Birgitte Hjort Sørensenová. Ačkoli ve třetí sérii přeběhla na "druhou stranu barikády" a dělala premiérčinu mediální poradkyni, v nové sezoně se vrací na dřívější pracoviště coby šéfka televizního zpravodajství.

Birgitte Hjort Sørensenová jako Katrine Fønsmarková.
Birgitte Hjort Sørensenová jako Katrine Fønsmarková. | Foto: Netflix

Obě hlavní postavy mnohé spojuje - jsou workoholičky, dávají přednost práci před rodinou. A stejně jako Birgitte se také Katrine, navzdory nesporné profesionalitě, v kritických situacích a pod tlakem dopouští chyb.

Přestože se snaží naplnit slova amerického novináře Carla Bernsteina, že žurnalistika je "nejlepší dosažitelná verze pravdy", i ona je nucena ke kompromisům. Tlačí na ni představenstvo televize, které si nechce znepřátelit vládu, na sociálních sítích čelí nevybíravé kritice kvůli údajnému ignorování práv podřízených.

Pracovní vytížení, politická loajalita i závazky s ní spojené se citelně propisují též do soukromí nových postav. Nejvýrazněji v případě arktického velvyslance Asgera, jenž v podání Mikkela Boea Følsgaarda podlehne "zakázané" lásce k ženě z jiného politického tábora.

Čtvrtá série na bezpáteřní mocenské boje v politických kruzích nahlíží bez iluzí. Seriálovou vládu přitom netvoří nezodpovědně populistické, vyhroceně nacionalistické či ideologicky zaslepené strany. Tím spíš Vláda podtrhuje, že k machiavelistickému jednání se mohou uchylovat i demokrati.

Navzdory nevěrohodně smířlivému a pro případné pokračování otevřenému vyústění tvůrci vzkazují divákům, že politikům není radno věřit. Bez příkras to pojmenovává jeden z nejzarytějších rivalů ústřední hrdinky: "Na vrcholu politiky se udrží jen predátoři."

Seriál

Vláda: Moc a sláva
Tvůrce: Adam Price
Seriál je kompletně k vidění na Netflixu.

 

Právě se děje

Další zprávy