Z Grandhotelu se všem zatočila hlava

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 10. 2006 0:00
Praha - Rudiš napsal svůj první film, Taclík přežil svou hereckou smrt, Ondříček natočil svůj nejdražší film - a nejen z toho se mu zatočila hlava.
Grandhotel - Klára Issová jako Ilja
Grandhotel - Klára Issová jako Ilja | Foto: Bontonfilm

Příběh hotelového údržbáře a amatérského meteorologa Fleischmanna, který žije v Liberci, touží vznést se k oblakům - o kterých tolik ví - a opustit hranici toho zakletého města, natočil režisér podle scénáře Jaroslava Rudiše na slavném ještědském vysílači.

Hlavního hrdinu ztvárnil Marek Taclík, který si zahrál v Ondříčkově předchozím snímku Jedna ruka netleská. Tehdy s ním prý Ondříček příliš spokojený nebyl, dnes ale říká: "Kdyby mě zklamal, tak bych ho do dalšího filmu neobsadil."

"Pamatuju si, že mi tenkrát řekl, že jsem ho zklamal," kontruje Taclík. I  proto asi musel projít castingem a rozhodně prý nepatřil k favoritům.

Zážitek z natáčení označují všichni za magický, nicméně při natáčení prý Ondříčka přepadávaly závratě. "David nás při scéně na ochozu režíroval zásadně zevnitř, ven se nemohl ani podívat," vzpomíná Taclík.

On ani Klára Issová coby jeho láska se závratěmi problém neměli. "Mně je spíš nevolno v autě, takže jsem trpěla při přesunech těmi serpentinami nahoru na Ještěd," říká Issová. Její kolegyni Ditě Zábranské se zase točila hlava z jejího filmového debutu.

Původně měl podle Ondříčka film tragický konec, Fleischmann zemřel. "Měli jsme z toho depku, ale řekli jsme si, že to má sílu. Jenže po kontrolní projekci na to byly strašné reakce, tak jsme konec změnili," říká Ondříček.

Jako další důvod uvádí, že na FAMU si prý kdysi se spolužáky slíbili, že každý jejich film bude končit happyendem. "Protože život sám je až moc tragickej," dodává o filmu, který je podle něj o hodně jiný než jeho starší snímek Samotáři.

Grandhotel - Marek Taclík a Klára Issová
Grandhotel - Marek Taclík a Klára Issová | Foto: Bontonfilm

"Očekávali byste další obraz městského prostředí se spoustou osudů propojených v těsném prostoru, ale Grandhotel je extrémně komorní příběh se solitérními charaktery," míní.

Jeden styčný bod se Samotáři ale najít lze. Hudbu si totiž opět vzal na starost Jan P. Muchow. "Hudba ilustruje příběh hlavního hrdiny Fleischmanna - podporuje to, co film vypráví," vysvětluje Muchow.

Ještě před premiérou vyšla stejnojmenná kniha Jaroslava Rudiše: "Byl to pro mě zajímavý proces," vzpomíná Rudiš na filmový debut a zdůrazňuje, že kniha rozhodně není přepsaným filmem a stejně tak film není přepsanou knihou. Ostatně sám režisér Ondříček ji prý ještě nečetl.

Rudiš částečně vycházel z autobiografické zkušenosti libereckého hotelového portýra a vůbec tamního rodáka. "Myslel jsem i na sudetské Němce, kteří se začali vracet po roce 1989 a hledali ztracené domy," říká Rudiš o jedné lince filmu, kterou ztělesňuje postava Němce Franze, rozptylujícího po libereckých supermarketech popel svých padlých kamarádů.

Toho si zahrál Ladislav Mrkvička, který se na plátno vrací po více než deseti letech. "Ke sblížení mezi námi ale nedošlo," říká Ondříček. "Šli jsem oba za tím, aby to bylo co nejlepší, ale každý trochu jinou cestou," popisuje diplomaticky tvůrčí rozepře.

Premiéru má Grandhotel zíttra na místě činu, vliberci; 12. října pak do kin vstoupí v 35 kopiích - počtu srovnatelném s největšími předpokládanými hity. "Bojím se tipovat, budu zvědavý, kolik přijde lidí. Ale kdyby to bylo tak 300 tisíc, to už bych si lahvinku nějakého lepšího vína otevřel. I když v té chvíli by film ještě rozhodně zaplacen nebyl," dodává režisér.

Proměnlivé počasí v nadmořské výšce 958 metrů způsobilo, že délkou natáčení i rozpočtem ve výši 37 milionů korun vytvořil Ondříček při jeho natáčení osobní rekord.

Producentsky se na něm podílela i Česká televize. "Kromě kvalitního scénáře rozhodly i dobré výsledky předchozí spolupráce," připomíná šéfproducent ČT Jaroslav Kučera komerční úspěch filmů Samotáři a Jedna ruka netleská.

Podle producenta Kryštofa Muchy Grandhotel jedná o možné účasti na festivalu Sundance; další možnosti prý zůstávají otevřené.

 

Právě se děje

Další zprávy