Z filmu Avatar vám spadne čelist, říkají první recenze

Kamil Fila Kamil Fila
11. 12. 2009 20:15
Revoluční 3D sci-fi mělo premiéru v Londýně
Foto: Bontonfilm

Londýn, Paříž - Jde asi o nejočekávanější film všech dob. Výroba, jež trvala mnoho let, stála asi 240 milionů, a na reklamu šlo milionů stopadesát. Stopáž činí 163 minut. Když megafilm, tak opravdu mega.

A nestojí za ním nikdo jiný než James Cameron, autor Titaniku, jenž byl dříve oficiálně nejdražší, trikově nejpokročilejší a také nejvýdělečnější - celosvětově utržil na světě jen v kinech kolem 1, 8 miliardy dolarů.

Hlavní eso v rukávu, které Avatar má, spočívá v tom, že byl natočen v revolučním 3D formátu, který divákům poskytne zážitek, jaký dosud nikdy nemohli mít s jakýmkoli jiným snímkem. Je to testovací balonek pro to, jak rychle se celosvětově rozšíří 3D kina.

Pokud Avatar neuspěje, bude to nejen finanční katastrofa pro studio Fox, ale i špatná zpráva pro kinaře, že o 3D projekce není takový zájem, aby se jim vyplatilo masově investovat do nových projektorů a dalšího vybavení.

Větší než science fiction příběhu

"Je to rozhodně film, ale myslím, že film jakožto médium redefinuje sám sebe každých pár let díky novým technologiím," prohlásil vizionářsky Cameron. A pokud tím neudělal radost konzervativním divákům, tak určitě potěšil filmové teoretiky a historiky.

"Science fiction používané technologie byla větší než science fiction příběhu," dodává herečka Sigourney Weaverová, která v Avatarovi ztvárnila vědkyni, a před více než dvaceti lety s Cameronem spolupracovala na Vetřelcích.

Režisér na tiskové konferenci v Paříži připustil, že hlavně v posledních čtyřech letech se natáčení několikrát dostalo do tak závažných problémů; až to vypadalo, že zrození filmu bude ohroženo. "Museli jsme se během dne zastavit uprostřed natáčení scény a přemýšlet, co dál, protože jsme se dostali do slepého bodu. Museli jsme vymyslet i terminologii, neboť jsme nevěděli, jak ty věci máme nazývat."

Podle Camerona bylo nicméně nejtěžší, aby efekty nepřehlušily příběh a neodváděly příliš pozornost publika. A první tucet recenzí potvrzuje, že se mu to zřejmě podařilo: všechny jsou pozitivní až extatické.

Kirk Honeycutt z vlivného periodika The Hollywood Reporter hned po čtvrteční premiéře v Londýně napsal: "Po dvanácti letech, které uplynuly od Titanicu, James Cameron dokázal, co tehdy říkal: že je král světa. Avatar je zázrak, z něhož padá čelist."

Foto: Reuters

Podle Honeycutta se na plátně odehrává víc akce než v libovolném tuctu bombastických akčních filmů, jaké člověku přijdou na mysl; přitom je vše dokonale přehledné a Cameron se osvědčuje jako mistrný bitevní taktik.

Naprostá extáze

Mark Brown z londýnského Guardianu, jenž byl vůči Avatarovi předběžně hodně skeptický, napsal že "je opravdu, mnohem, mnohem lepší, než se očekávalo. Vypadá úžasně a příběh byl poutavý, i když na mnoha místech kýčovitý. Hrozivý film, jak se předvídalo, se ale každopádně nezhmotnil".

Anonymní recenzent deníku Sun upozorňuje především na to, že mnoho lidí, kteří zatím viděli jenom fotografie a ne film samotný, komentovalo snímky s tím, že vypadají trochu umělé a jako lacině nakreslené. "Ale přímo v kině to tak není. Vše působí reálně. Jako by ho Cameron natočil kamerou přímo na cizí planetě."

Foto: Bontonfilm

Pisatel sice upozorňuje, že příběh je staromódním černobílým soubojem dobra proti zlu, ale ihned dodává "ovšem není kazatelský. Je to obří akce. Dvacetiminutová závěrečná bitva vzbuzuje naprostou extázi".

V ní se kosmický mariňák, jehož mysl je pomocí počítače přenesena do těla mimozemšťana na neznámé planetě, postaví proti ostatním vojákům, kteří přiletěli drancovat vzácné přírodní zdroje.

Wende Ide z londýnských Timesů si kromě přirovnání námětu k Tanci s vlky a k filmům o vietnamských veteránech vzpomněla i na japonského animátora Hayaa Miyazakiho, jehož filmy jako Princezna Mononoke dovedou diváky přenést do nového světa, naprosto pohltit, dojmout a přesvědčit o své reálnosti, i když jde "jenom" o animaci.

Foto: Bontonfilm
Čtěte také:
Autor Titanicu předvedl zbraň pro 3D revoluci v kinech

Podle recenzentky je Avatar "ve všech směrech vtahující a ohromující". Jako žena si nicméně všímá i úlitby cílovému publiku: hlavní ženská hrdinka - byť mimozemšťanka - má proporce supermodelky.

Zcela nový druh akčního filmu

Anna Keir z Independentu píše o tom, že množství detailů v pozadí, vytvoření celého fungujícího ekosystému i cizího jazyka s více než 1000 slovy vytváří dojem, že "jde o skutečné dílo lásky". Avatara označuje za "zcela nový druh akčního filmu, u nějž přes všechna klišé nacházíme myriády momentů plné krásy a dráždivosti".

Chris Hewitt z magazínu Empire říká, že Avatar není pozoruhodný jen technologicky, ale jde i "milostný dopis lidskosti a slávě matky přírody. Analogie k válkám ve Vietnamu a Iráku jsou zřejmé, ale Cameron si pokládá i komplexní otázku, co to znamená být člověkem a jaké je to zradit vlastní rasu".

Foto: Bontonfilm

Hewitt si zároveň kriticky všímá, že spiritualita Avatara se v mnohém podobá new age tónu Hvězdných válek a Matrixu; ale v závěru stejně dodává, že Michael Bay i Roland Emmerich se se svými "velkofilmy" můžou jít zahrabat, protože vedle Avatara působí jako hraní na dětském pískovišti.

David Poland z Movie City News to shrnuje: "Jednoduše, ten hype je pravdivý. Nikdy jste neviděli nic takového. Pocit, že sledujete počítačovou grafiku, budete mít tak první třetinu filmu, kdy jste ještě podezíraví. Ale potom už vše vidíte jako reálné."

Výsledný film sestává ze 40 procent "živě natočené akce" a 60 procent počítačově generované grafiky. Dlouho o Avataru hltali každou dostupnou informaci - a bylo jich velmi málo - jen největší fanoušci.

Ultimátní sen na plátně

S nastupujícím podzimem ale přišla mohutná reklamní kampaň včetně premiéry traileru, a dokonce čtvrthodinové ukázky, kterou Cameron nechal náhodně pouštět před různými filmy. Diváci, které to naláká, podle Andyho Lowa z Total Filmu uvidí to, co "zkrátka úplně mění pravidla hry".

Foto: Reuters

"Je to největší show na světě. Vzbuzuje úžas jako kdysi příjezd vlaku pro první filmové diváky. Je to nový milník pro únikovou zábavu. Ultimátní sen na plátně," píše Lowe.

"Aby bylo jasno. Avatar je více než film. Je to odvážné a úctu vzbuzující dílo moderního umění a znovu vynalézá celý proces toho, jak sedíme v zatemněné místnosti a zíráme na plátno. Jistě, zabralo to deset let, ale Cameron nedosáhl ničeho menšího než znovuzrození kinematografie."

Premiéru snímku doprovází i vydání počítačové hry, která dějově částečně předchází a umožňuje hráčům vybrat si, zda budou na straně mariňáků nebo rasy Na´vi.

V českých kinech bude Avatar uveden stejne jako ve zbytku světa příští týden ve čtvrtek. Kopie určené pro digitální projekce (40) a IMAX (1) budou dabované, protože je težké sledovat (či vůbec jen vyrobit) v 3D titulky. Z třiceti 35 mm kopii pak bude 5 otitulkovaných a 25 dabovaných. To naznačuje, že Avatar má být zábavou pro celou rodinu - ostatně odpovídá tomu i americká přístupnost od 13 let.

 

Právě se děje

Další zprávy