X-Meni překonali Avatar, Godzilla už šetří na pokřačování

Kultura Kultura
Aktualizováno 26. 5. 2014 19:28
X-Meni z Budoucí minulosti se dostali přes hranici sto milionů dolarů, ale jen díky prodlouženému víkendu.
X-Men: Budoucí minulost.
X-Men: Budoucí minulost. | Foto: Cinemart

Praha - X-Men: Budoucí minulost sice během premiérového víkendu nepřekonali v domácích tržbách hranici sta milionů dolarů (podařilo se to až díky pondělí, které je v USA státním svátkem), i suma 91 milionů dolarů je ale plně dostačující, dokonce druhá nejlepší v sérii. Nejlepší víkendový start série měl film X-Men: Poslední vzdor (2006), který za víkend utržil 102,7 milionů dolarů.

Budoucí minulost díky pondělí vydělala 111 milionů dolarů, mimo USA pak nasbírala dalších 191 milionů. Snímek měl na Rottentomatoes 91 % pozitivních recenzí, což přispělo k vysoké návštěvnosti, jak prohlásili producenti ze studia Fox.

Noví X-Meni tak překonali v celosvětových tržbách za první víkend i megahit Avatar, který nasbíral před čtyřmi lety 241,5 milionů dolarů. Cameronův snímek se však první premiérový týden nepromítal například v Číně, kde noví X-Meni utržili solidních 37,7 milionů dolarů.

Ač na poli komiksových filmů existují výdělečnější značky, finančně se Bryan Singer dostal po letech konečně do plusu, a odčinil tak neúspěch svého Supermana a Jacka a obrů. Rozpočet Budoucí minulost byl 200 milionů.

Godzilla už se oproti svému mohutnému otvíráku z minulého týdne musela uskromnit. Přes 31 milionů je ale stále hezký výsledek. Celosvětově tržby překročily tři sta milionů - není tedy divu, že už se mluví o pokračování.

Na třetím místě otevřela romantická komedie s Adamem Sandlerem Blended. 14 milionů dokazuje, že kdysi spolehlivý tahák na peníze pomalu zadrhává. Rozpočet 40 milionů nicméně oproti obvykle ještě víc předraženým sandlerovkám půjde zalepit.

Třetí víkend vybrali Sousedi téměř 14 milionů a celosvětově už mají na kontě 180 milionů. Přitom stáli pouhou desetinu této sumy.

Amazing Spider-Man 2 už čtvrtý víkend jen sbírá drobky. Osm milionů není žádná sláva, nicméně díky rychlému startu a přízni mimoamerických diváků už i tento díl příběhů o pavoučím muži drží v rukou 670 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy