Woody Harrelson povede vietnamský masakr

mp, hej
26. 10. 2007 17:00
Ve Stoneově válečném dramatu bude hrát i Bruce Willis
Woody Harrelson spolupracoval s Oliverem Stonem už na filmu Takoví normální zabijáci (1993)
Woody Harrelson spolupracoval s Oliverem Stonem už na filmu Takoví normální zabijáci (1993) | Foto: wikipedia.org

Los Angeles - Další velkou hvězdou naleští režisér Oliver Stone chystaný snímek Pinkville z  prostředí vietnamské války. Kromě Bruce Willise se v něm objeví i "takový normální zabiják" Woody Harrelson.

Zahraje si plukovníka Orala Hendersona, který se jako velitel 11. praporu podílel na jednom z nejostudnějších incidentů americké armády - masakru civilistů z vietnamské vesničky My Lai.

V pořadí už čtvrtý Stoneův film věnující se Vietnamu cílí právě na bezprecedentní útok amerických vojáků z března 1968 a jeho následné vyšetřování. Zavražděno tehdy bylo víc než pět stovek obyvatel, mezi kterými převažovali ženy, děti a staří lidé.

Po patetickém spektáklu World Trade Center se tak zlý muž americké kinematografie vrací k tomu, co mu jde nejlépe - válečnému dramatu. Za "vietnamské" snímky Četa a Narozen 4. července získal oba své Oscary.

Skutečný plukovník Oran Henderson
Skutečný plukovník Oran Henderson | Foto: Aktuálně.cz

Hvězdou Čety z roku 1986 byl Charlie Sheen, v novém Stoneově filmu by měl být hlavní figurou Bruce Willis. A je to trochu pikantní: Stoneova paralela mezi Vietnamem a Irákem je víc než jasná a Willis patří k málu herců, kteří podporují prezidenta Bushe.

Zahraje si armádního generála Williama R. Peerse, který vedl vyšetřování amerického běsnění. Pod přísný pohled diváky milovaného drsňáka se tak dostane i Woody Harrelson, který se vžije do nešťastné figury plukovníka Hendersona.

Důstojník toužící po generálských frčkách sice měl tehdy v armádě odslouženo už pětadvacet let, ale nikdy se nezapojil do opravdové válečné operace. Svou roli nezvládnul a byl jedním ze čtrnácti důstojníků obviněných ze snahy masakr ututlat. V roce 1971 ho ale soud shledal nevinným.

Ve filmu, který se má točit příští rok, se objeví i Channing Tatum známý z filmu Step Up. Ztvární pilota helikoptéry Hugha Thompsona Jr., který pomohl zastavit řádění krajanů tím, že vlétl s vrtulníkem mezi útočníky a vesničany. Později také svědčil proti vojákům.

Režisér Oliver Stone
Režisér Oliver Stone | Foto: Reuters

Film s rozpočtem 40 milionů dolarů by měla financovat společnost United Artists, tedy Tom Cruise a Paula Wagnerová. I pro ně by to měla být součást návratu. Herec firmu založil po vyhazovu od Paramountu a od té doby se snaží dokázat, že není jen scientologický podivín.

Stone původně plánoval film o honu americké vlády na Usámu bin Ládina v Afgánistánu, ale nakonec po rozhovorech s vedením United Artists zvolil Pinkville - což bylo vojenské označení oblasti, v níž ležela vesnička My Lai.

Půjde rozhodně o film velmi očekávaný: 16. březen 1968, kdy se tragédie odehrála, patří mezi nejbolestnější místa novodobých dějin Spojených států. A po Stoneově "loajálním" snímku World Trade Center půjde rozhodně o kontroverznější projekt.

 

Právě se děje

Další zprávy