Woody Allen v temně jarním hávu

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 4. 2006 18:00
Premiéra - Nový snímek Match Point - Hra osudu (do českých kin přichází ve čtvrtek) je jiný než předchozí filmy malého velkého manhattanského neurotika.

Především Woody Allen poprvé celý film natočil v Evropě. Natáčelo se v Londýně, což si příběh z prostředí britských vyšších vrstev samozřejmě vyžadoval. Ale možná jde o součást dlouhodobějšího trendu: také další Allenův nový snímek Scoop vzniká v britské metropoli (a rovněž v něm hraje krásná Scarlett Johanssonová, známá například ze Ztraceno v překladu).

Match Point - Hra osudu
Match Point - Hra osudu | Foto: SPI

Mluví se také o možném Allenově natáčení ve Španělsku či ve Francii. Ostatně Evropa vždy Allenovy snímky přijímala s větším pochopením než Amerika. Film Match Point - Hra osudu je ovšem jaksi jiný i po stránce obsahové.

Woody Allen proslul štiplavými obrazy života newyorských intelektuálů, různou měrou frustrovaných a neurotických (mezi které nikoli náhodou sám patří). Jeho filmy jsou plné humoru (jakkoliv sarkastického a s různou intenzitou) a hýří bláznivými peripetiemi, které často víc a víc omotávají smyčku neurotizující civilizace kolem hrdinova krku.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Ve svém novém snímku Woody Allen svěřil hlavní roli Chrise Jonathanu Rhys-Meyersovi, který se Allenovi vzhledem a hlavně naturelem nepodobá - i když hercova reakce na sekání se slavným režisérem je hodně allenovská: "Po tom setkání jsem skoro zkolaboval a plakal jsem, přesvědčen, že to všechno byl nějaký omyl."

Jeho hrdina je variací na muže, kteří se vypracovali díky ctižádosti a atraktivitě pro opačné pohlaví. V literatuře můžeme připomenout třeba hrdinu Maupassantova Miláčka - a kdo by neznal filmového Talentovaného pana Ripleyho?

Match Point - Hra osudu
Match Point - Hra osudu | Foto: SPI

Chris začíná jako tenisový trenér; díky této práci se seznámí s bohatou dívkou Chloe v podání Emily Mortimerové, kterou si také vezme. Tak postoupí na společenském žebříčku o několik stupňů a vše by bylo v nejlepším pořádku, kdyby nepotkal další dívku, Američanku Nolu (Scarlett Johanssonová). Ve chvíli, kdy hrozí, že jeho vášnivý vztah s Nolou vyjde najevo, uchýlí se k allenovsky zbrklému řešení.

I Scarlett Johanssonová o Match Pointu mluví jako o průlomu v Allenově (i své) tvorbě: "Scénář byl odlišný od čehokoliv, co jsem kdy v jeho filmech viděla. Bylo to velmi temné," dodává.

Match Point - Hra osudu
Match Point - Hra osudu | Foto: SPI

Pravda je, že při sledování Match Pointu divákovi Allenovo jméno ani nepřijde na mysl.  V Match Poitntu se sice najde pár allenovských okamžiků: postava přiopilé Chloeiny matky, Chrisův nervózní výstup s nabitou kulovnicí. Ale třeba dlouhé, ale břitké dialogy sršící vtipem tu nahrazují lehce strojené a snobské řeči "o ničem". Allenovská potměšilost tu je patrná, jen vykukuje z filmu méně nápadně.

O současné tvorbě Woodyho Allena se často říká, že už nedosahuje úrovně jeho vrcholných děl Annie Hallová či Manhattan. Že se příliš podřizuje masovému vkusu a očekávání. S Match Pointem ale Woody Allen tento úder odvrací a překvapivě smečuje. Jaro je tady - i pro Woodyho Allena. Byť v jeho podání samozřejmě vůbec není rozjuchaně veselé.

 

Právě se děje

Další zprávy