Woody Allen spároval starého muže a mladou ženu

Kamil Fila Kamil Fila
22. 6. 2009 10:15
Režisér se vrátil ke svým typickým newyorským příběhům
Foto: archiv

Los Angeles - Ty jsi mladá, já jsem stár, utvoříme krásný pár. Přesně na tomto schématu vystavěl třiasedmdesátiletý Woody Allen svůj nový, v pořadí už dvaačtyřicátý film Whatever Works (Úplně všechno funguje, resp. Cokoli, co zafunguje). Po premiéře na festivalu Tribeca vstoupil o uplynulém víkendu do amerických kin

Je to od roku 2004 první snímek, který opět natočil ve svém rodném a milovaném New Yorku. Poté, co si udělal výlet do Londýna (Match Point, Sólokapr) a odtud do Španělska (Vicky Christina Barcelona).

Foto: archiv

Allen se vrací zpátky nejenom k New Yorku, ale i ke svým typickým tématům. Hlavní hrdina je opět trochu jeho alter ego a celý film vyjadřuje podobný světonázor, jaký má i scenárista a režisér v jedné osobě; pochopitelně lehce komediálně vyostřený.

Sám Allen o příběhu říká, že všechny postavy v něm jsou karikatury a nikoli reální lidé. Hlavní hrdina, šedesátník Boris Yellnikoff, ateista, egoista, misantrop a profesor fyziky, který mohl získat Nobelovu cenu, potkává náhodně ve svém sklepě mladou bezdomovkyni Melodii, která pochází z věřící jižanské rodiny. Zakouká se do ní, začne uvažovat, zda si ji dokonce nevzít za ženu. Čtyřicetiletý věkový rozdíl se ani jednomu nezdá být na překážku.

Foto: archiv

Samozřejmě v tomto motivu většina lidí vidí životní osudy Allena, který si za ženu vzal svou adoptivní dceru, s níž začal mít poměr, když jí bylo sedmnáct. Jenomže podle rozhovorů, které poskytl, scénář k Whatever Works napsal v základech už před nějakými třiceti lety - jen měl tehdy název The Worst Man in the World (Nejhorší muž na světě), což by jistě později podepsala jeho tehdejší manželka Mia Farrowová.

Film zpracovává ještě další dlouholeté Allenovo téma - strach ze smrti, respektive uvědomění si vlastní smrtelnosti. Boris si totiž až dosud odmítal připustit, že zemře. Což trochu připomíná slavné Allenovo krédo: „Nechci dosáhnout nesmrtelnosti skrze své dílo, ale prostě tím, že neumřu."

Už ve svém posledním typicky allenovském snímku Anything (Cokoli) předal Allen herecké žezlo mladšímu kolegovi, tehdy dokonce výrazně mladšímu - Jasonu Biggsovi a sám se ujal jen partu jeho „mentora". Ve Whatever Works zase dal příležitost jednašedesátiletému Larrymu Davidovi, který je jeho mladší a trochu asertivnější verzí.

Foto: archiv
Čtěte také:
Chasid Woody dostane odškodnění 5 milionů dolarů
Co by na svůj pražský koncert řekl Woody Allen
Woody Allen: ...a pak jsem z Penelope strhl šaty

Proslavil se především jako scenárista a producent sitcomu Seinfeld; nyní slaví i jako herec roli úspěchy se seriálem Curb Your Enthusiasm (Omezte svoje nadšení), který je vlastně autobiografický a spočívá ve velice sarkastickém a břitce pesimistickém komentování svého okolí a vlastního bídného života.

Partnerkou Larryho Davida se stala talentovaná Evan Rachel Woodová, která v posledních letech zazářila několika v menších filmech - psychoterapeutické komedii Running with Scissors, beatlesovském muzikálu Across the Universe a dramatu The Wrestler s Mickem Rourkem.

Foto: archiv

Allenův návrat měl být i vzkříšení jeho "židovského humoru". "To je má slabina. Nepoznám, jestli žertuju po židovsku. Poznám, že je film vtipný, pokud připadá vtipný lidem. Ale nikdy nevím, jestli má židovský nádech - na rozdíl od jiných," reagoval typicky režisér.

První diváci na film reagují nadšeně - protože jsou na „allenovky" prostě zvyklí a podobná porce humoru jim dlouho chyběla. Téma velkého věkového rozdílu však přece jen vyvolává rozpaky, zvláště proto, že Woodová vypadá hodně lolitkovsky.

I proto recenze v amerických periodikách vyznívají podstatně méně nadšeně. Leckterým recenzentům připadá, že toho opakování už je příliš a že film působí právě jako krok zpátky - což by odpovídalo i době vzniku scénáře. Někteří věřící kritici navíc byli ateistickým hrdinou poněkud znechuceni a film považují za nihilistický.

Foto: archiv

O víkendu se Whatever Works hrálo v USA v pouhých devíti kinech, průměrnou návštěvnost měl ovšem nejvyšší ze všech filmů - 31 222 dolarů na sál, což je trojnásobně lepší než vítězný film žebříčku, romantická komedie The Proposal se Sandrou Bullockovou v hlavní roli.

Jde o klasickou strategii, kterou studio naplánuje pro menší filmy - nasadit je v malém počtu kopií a rozšířit okolo nich pozitivní šuškandu.

Další film už Allen "doma" točit nebude. Vrátí se do Londýna, kde se mu podařilo před několika lety restartovat uvadající kariéru. Podle dosavadních zpráv pro chystaný snímek opět ulovil sestavu hvězd od Naomi Wattsové po Freidu Pinto z oscarového vítěze Milionáře z chatrče.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy