Woody Allen si po 45 letech dá pauzu v natáčení, prý se mu nedaří sehnat peníze

ČTK ČTK, Guardian
29. 8. 2018 15:31
V důsledku kampaně #MeToo se režisérovi Woodymu Allenovi nedaří najít sponzora na příští film. Poprvé od 70. let tak možná příští rok do kin nepošle nový snímek.
Dvaaosmdesátiletý Woody Allen patří už od 70. let k nejznámějším světovým filmařům.
Dvaaosmdesátiletý Woody Allen patří už od 70. let k nejznámějším světovým filmařům. | Foto: Reuters

Poprvé od roku 1974 se příznivci Woodyho Allena příští rok možná nedočkají nového snímku od tohoto amerického veterána, jehož pracovní tempo nejméně jeden film za rok nemá v moderní kinematografii konkurenci.

Dvaaosmdesátiletý režisér, který uplynulých 44 let každý rok napsal a zrežíroval jeden snímek, si zřejmě dá přestávku, tvrdí server Page Six, který píše o dění v zábavním průmyslu.

Natáčení již 48. Allenova celovečerního titulu nazvaného A Rainy Day in New York (Deštivý den v New Yorku) skončilo loni v listopadu. Film s rozpočtem 25 milionů dolarů by společnost Amazon měla uvést ještě letos.

Podle smlouvy, kterou s Allenem roku 2016 uzavřel tehdejší šéf Amazon Studios Roy Price, měly po romantické komedii A Rainy Day in New York následovat další tři filmy. Odborný časopis The Hollywood Reporter ale už dříve napsal, že Amazon možná smlouvu s Allenem vypoví, i kdyby to mělo znamenat, že bude muset režisérovi vyplatit tučné odškodné.

Podle médií může postoj Amazonu souviset s obviněními ze sexuálního zneužívání v dětství, která vůči Allenovi opakovaně vznesla jeho adoptivní dcera Dylan Farrowová. Allen, který nikdy nebyl oficiálně obviněn, popírá, že by se něčeho takového dopustil.

Pro rok 2019 nemá Allen připravený žádný film a pro rok 2020 zmiňuje filmová databáze IMDb pouze "bezejmenný projekt Woodyho Allena". Zdroje blízké filmaři však podle Page Six uvedly, že Allen má potíže se zajištěním peněz. "Woody miluje práci. Nikdy si nebere dovolenou. Ale tento rok si dá pauzu, dokud nenajde sponzora," řekl serveru nejmenovaný zdroj.

"Woody vždy získal výborné herce. Hvězdy pro něj pracovaly i za minimální mzdu, protože to byla záležitost prestiže. Ale kvůli (globální kampani proti sexuálnímu obtěžování) #MeToo je teď Allen nežádoucí," doplnil pro Page Six jeden hollywoodský producent.

Justin Timberlake a Kate Winsletová hráli v Allenově posledním filmu Kolo zázraků.
Justin Timberlake a Kate Winsletová hráli v Allenově posledním filmu Kolo zázraků. | Foto: Amazon Studios

Timothée Chalamet, Griffin Newman a Rebecca Hallová, kteří hrají ve filmu A Rainy Day in New York, své honoráře věnovali různým organizacím podporujícím oběti sexuálního zneužívání.

Hallová, která účinkovala také v Allenově snímku Vicky Cristina Barcelona z roku 2008, prohlásila, že spolupráce s filmařem lituje. A další herci od Ellen Pageové přes Gretu Garwigovou až po Colina Firtha nebo Michaela Caina veřejně oznámili, že své dřívější spolupráce s Allenem litují.

Podle britského listu The Guardian si teď někteří filmoví odborníci dokonce kladou otázku, jestli Allenova dočasná pauza v natáčení nebude nakonec trvalá.

 

Právě se děje

Další zprávy