Dělal jsem vše, oč usiluje hnutí #MeToo, říká Allen. Podpořila ho Johanssonová

Kultura AP, BBC, Kultura
7. 9. 2019 11:17
Americká herečka Scarlett Johanssonová podpořila filmaře Woodyho Allena, protože, jak říká, "já mu věřím".
Woody Allen (uprostřed v klobouku) při natáčení filmu Deštivý den v New Yorku.
Woody Allen (uprostřed v klobouku) při natáčení filmu Deštivý den v New Yorku. | Foto: Bioscop

Jak připomíná agentura AP, od renomovaného třiaosmdesátiletého scenáristy a režiséra, držitele čtyř Oscarů, se většina Hollywoodu distancovala kvůli hnutí #MeToo. To vyzývá, aby byla znovu prozkoumána nařčení ze sexuálního obtěžování ze začátku 90. let minulého století.

Vůči Allenovi je při jejich tehdejším rozvodu vznesla herečka Mia Farrowová a dnes je opakuje jejich adoptivní dcera Dylan. Obě tvrdí, že adoptivní dceru osahával, když byla ještě dítě. Woody Allen to odmítá, podle něj se mu jen Farrowová při rozchodu chtěla pomstít. Totéž nedávno řekl Allenův syn Moses, podle nějž Mia Farrowová dětem odmalička vymývala mozek, učila je donekonečna opakovat, že otec je "monstrum" nebo "ďábel", a fyzicky je trestala, pokud jí odporovaly.

Za více než čtvrtstoletí, kdy ji přetřásají média, kauzu dvakrát zkoumala policie. Ani jednou Allena neobvinila.

Mezi herci, kteří v éře #MeToo zalitovali, že s Allenem kdy spolupracovali, jsou Timothée Chalamet, Rebecca Hallová, Colin Firth nebo Greta Gerwigová. Původně další spolupráci vyloučil i Michael Caine, ten však nedávno obrátil a nyní Allena podporuje.

Veřejně režiséra ve věci podpořili Javier Bardem, Diane Keatonová, Anjelica Hustonová a nyní právě Scarlett Johanssonová. "Já Woodyho miluji," řekla tento týden časopisu Hollywood Reporter. "Věřím mu a kdykoliv bych s ním znovu spolupracovala."

Právě Allen letos čtyřiatřicetileté Johanssonové poskytl příležitosti, díky nimž upevnila své postavení mezi nejlepšími hollywoodskými herci. Účinkovala v jeho filmech Match Point - Hra osudu z roku 2005, o rok mladším Sólokapru či naposledy Vicky Cristina Barcelona z roku 2008. Johanssonová říká, že s Allenem o obviněních vůči němu hovořila a že režisér dál trvá na své nevině.

Johanssonová je zároveň stoupenkyní hnutí za rovnoprávnost žen v showbyznysu, jako jedna z prvních se přihlásila k iniciativě Time's Up.

Scarlett Johanssonová na Benátském filmovém festivalu.
Scarlett Johanssonová na Benátském filmovém festivalu. | Foto: ČTK/AP

"Je to těžké, protože dnes má spousta lidí pořádně nabito. A právem," říká Johanssonová v interview. "Věci se musely rozjet, takže je pochopitelné, že lidé jednají vášnivě, se spoustou silných pocitů a hněvu. Je to taková intenzivní doba," hodnotí herečka, která prý s Allenem o věci "mluvila hodně napřímo, a stejně tak on se mnou".

Dylan Farrowová na výroky Johanssonové reagovala na Twitteru. "Pokud jsme se za poslední dva roky něco naučili, pak to, že rozhodně musíte bezmezně věřit predátorským mužům, kteří tvrdí, že jsou nevinní," napsala sarkasticky na Twitteru. "Scarlett bude ještě dlouho trvat, než pochopí věci, za které, tvrdí, bojuje," dodala.

Woodymu Allenovi se zatím stále nedaří najít v USA distributora pro svůj poslední film Deštivý den v New Yorku, který česká kina začnou promítat 26. září. Uvede ho Bioscop.

V Americe už Allen u okresního soudu v Manhattanu zažaloval společnost Amazon Studios. Filmová odnož Amazonu.com měla snímek poslat do biografů, ale teď to odmítá zřejmě z obavy o špatnou pověst. Allen od ní chce jako kompenzaci 68 milionů dolarů, v přepočtu 1,5 miliardy korun.

Tento týden měl Deštivý den v New Yorku premiéru ve Francii, kde Allen zopakoval, že hnutí #MeToo podporuje. "Pracoval jsem se stovkami hereček. Ani jedna si na mě nestěžovala, ani jedinkrát. Desítky let jsem ženám dával ty nejvýznamnější role a platil jsem jim stejně jako mužům. Dělal jsem všechno, čeho se snaží dosáhnout hnutí #MeToo," řekl v rozhovoru pro francouzskou televizi France 24.

"Nezáleží, jestli můj film bude mít americkou distribuci," říká Woody Allen v novém rozhovoru. | Video: France 24

To, že jeho nejnovější film nemá amerického distributora, ho prý od práce neodradí. "Nezáleží mi na tom ani trochu. I kdyby se zítra nenašel nikdo, kdo bude financovat mé filmy a divadelní hry nebo vydávat moje knihy, stejně bych každý den vstal a začal psát, protože to jinak neumím," uvedl Allen.

Ten se k obviněním vyjádřil naposledy vloni v Argentině. "Jde o něco, na co se před 25 lety zaměřily úřady. Všichni došli k názoru, že to není pravda. Tím to skončilo a já jsem se v životě od té doby posunul. Aby se to teď takhle vrátilo, abych z toho byl obviňován, je strašné. Mám rodinu, děti," řekl.

Režisér nedávno ve španělském San Sebastiánu dokončil svůj příští film. Jeho pracovní název zní Rifkin’s Festival, účinkovat by v něm měli Gina Gershonová, Christoph Waltz nebo Louis Garrel. Jedná se o romantickou komedii o americkém páru, který v San Sebastiánu navštíví filmový festival.

 

Právě se děje

Další zprávy