Woody Allen i jeho nový film se vrací do New Yorku

Pavel Kroulík, krk
14. 3. 2009 20:35
V jeho dalším snímku bude hrát Naomi Wattsová

New York - Woody Allen se vrátil na místo činu, kde už spáchal mnoho zločinů a poklesků. Po pěti letech natočil svůj film zase v New Yorku, kde bude mít také zanedlouho premiéru. Jeho nová komedie Whatever Works (Cokoli funguje) se oficiálně představí 22. dubna na festivalu Tribeca, do kin by měla přijít asi o měsíc později.

Allen opouštěl své město, kde natočil všechny slavné filmy, dost nakvašeně. Mířil do Evropy se slovy, že na své snímky už nemůže sehnat peníze, protože producenti podporují jen velkofilmy, že se už na něj nechodí a že na starém kontinentu mu stejně vždycky rozuměli nejlíp.

Foto: Aktuálně.cz

Ale faktem je i to, že se jeho tvorba z těch let měla sestupnou tendenci a ohlasy tomu odpovídaly. Allen spíš ředil svá typická témata, neurózy a obsese, často tu vystupoval jen coby karikatura sebe sama. Nepovedená série vyvrcholila filmem Melinda a Melinda.

Úspěšná evropská štace

Pauza každopádně prospěla oběma stranám. Allen se přesunul do Londýna, ale svou tradici točit jeden film za druhým neopustil. A hned  první snímek se mu mimořádně povedl.

Úspěšný Match Point - Hra osudu, drama z prostředí britské high society, se Scarlett Johanssonovou  v hlavní roli znamenal v Allenově pozdní filmografii předěl nejen tím, že režisér vyrazil mimo Manhattan, ale i tím, že natočil vlastně hitchcockovský thriller a drama antických rozměrů.

Match Point  Hra osudu
Match Point Hra osudu | Foto: Bleskově

Následující komedie Sólokapr, kde se k předchozí kombinaci Johanssonová - vražda -  Londýn po čase přidal před kamerou i sám režisér coby třetiřadý kouzelník, už měla méně oslavné reakce. Ale přes snímek Cassandra's Dream s Colinem Farrellem a Ewanem McGregorem - v Česku se zatím nepromítal - dospěl režisér k druhému vrcholu své evropské štace.

Ve Španělskou se státní podporou natočil komedii Vicky Cristina Barcelona, která sklidila výborné ohlasy u diváků i recenzentů, byla nominována na několik výročních cen a Penelope Cruzové nakonec přinesla Oscara za vedlejší roli.

K Allenově nové oblíbenkyni Scarlett Johanssonové  se tu připojila Rebeca Hallová a Javier Bardem jako dvě americké turistky a španělský malíř, aby sehráli vášnivé puzzle o milostných trojúhelnících.
Film se sice tváří a často je i vnímán jen jako „prosluněná" letní komedie, ale přitom je to zároveň dosti deziluzivní zpráva o nemožnosti s někým natrvalo žít nebo se dopracovat k pravdě o svém partnerovi.

Sólokapr
Sólokapr | Foto: Bioscop


Až překvapivě dobře v tom Allenovi pomáhá i to, co by se režisérovi jinak dalo vyčítat jako úlitba producentům. Jeho turistický pohled na Barcelonu totiž symbolicky představuje vnější lákavou slupku prvního okouzlení - ale Cristina a Vicky si nakonec z Katalánska odvážejí spíš hořkost, která je pod ní a která už nikdy nezmizí.

Skoro oldschoolový Woody

A tento Allenův pohled se podle všeho promítl i do jeho novinky Whatever Works, i když v ní prý znovu nechybějí ani klasické „manhattanské" dialogy, humor i vztahové šarády.

„Je to oldschoolový Woody a trochu mi to připomíná film Mocná Afrodíté - ale zároveň jsou tu prvky, které jsme nikdy předtím v jeho filmech nezaznamenala," říká Evan Rachel Woodová, jež má v novince hlavní roli.

Herečka, která hrála už v teenagerském věku ve filmech S1m0ne, Ztracené či Třináctka a největší úspěch jí zatím přinesl beatlesovský muzikál Across the Universe, ztvárnila ve Whatever  Works „mladou naivní holku z Jihu", s níž naváže vztah o hodně starší a přelétavý muž  z Greenwich Village.

Vicky Cristina Barcelona
Vicky Cristina Barcelona | Foto: Aktuálně.cz

Woodová ho popisuje jako variaci na Ebenezera Scrooge, lakomce z Dickensovy Vánoční koledy. Postavu, jež prý vypadá a jedná trochu jako Allenovo alter ego, dostal  Larry David, u nás spíš neznámý herec a scenárista, který je ale zodpovědný mimo jiné i za slavný seriál Seinfeld.

Není to ostatně poprvé: „Woodyho" hrál už Kenneth Branagh v Celebritách (1998) a Jason Biggs v Cokoliv (2003).

Jako už tradičně pravý Woody Allen chystá hned v zátahu po dokončení jednoho filmu další snímek - a jako už tradičně neřekl,  jak se bude jmenovat, ani o čem je. Nicméně opět bude mít hvězdné herecké obsazení a poskytne silnou ženskou roli. Té se ujme Australanka Naomi Wattsová (21 gramů, Kruh, Funny Games).

Foto: Aktuálně.cz

Jejími partnery prý budou Josh Brolin (Tahle země není pro starý, Milk) a Anthony Hopkins. Natáčení začne už v létě - opět v Londýně.

Allen je pořád dost velký tahák na to, aby u něho rádi hráli slavní herci za velmi nízké honoráře. Sestavu hvězd tak podle nových zpráv doplní i Antonio Banderas a také Freida Pinto, indická herečka z oscarového Milionáře z chatrče.

 

Právě se děje

Další zprávy