Wham! Hughu Grantovi osmdesátky sluší

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 3. 2007 9:00
Recenze - Žila byla osmdesátá léta a když zemřela, lidé se nejdříve radovali, pak zapomněli a pak je zoufale hledali. Uvnitř: KLIP

Snímek Hudbu složil, slova napsal by byl normální romantickou komedií kdyby v ní nebyl osvědčený trumf takových snímků Hugh Grant, a navíc  v retro roli Alexe Fletchera, popové hvězdy 80. let doby, která je teď objektem perverzní lásky.

Film tak otevírá úchvatně příšerný klip k stejně neodolatelně příšerné písni Lup! Srdce vejpůl mám, se  kterou v 80's Alexova skupina PoP válcovala žebříčky. Nechybějí mrkváče, umělohmotné tančící sexy zdravotní sestřičky, naivňoučký text, chytlavá melodie a víra, že doba Wham a Duran Duran bude trvat věčně.

Jenže uplyne dvacetiletí, Alexovy fanynky odrostou a někdejší star sklízí úspěchy jen na poutích, abiturientských večírcích maturantů z roku a festivalech sklizně jablek. Hitparády teď ale místo něj válcují sladké dračice střihu Britney Spears. Jednou z nich je Cora, rozmazlené popové dítě mixující nezaměnitelným stylem východní filozofii se sexy tanečky. Právě ta osloví Alexe s nabídkou duetu pro své nové album.

To je šance nakopnout skomírající kariéru, zbývá jen jediné: napsat ten duet. Tady ovšem nastane zádrhel, který vyřeší až nástup Sophie alias Drew Barrymore. Ze zalévačky květin  se překvapivě! - vyklube vynikající textařka a během psaní hitu se ti dva samozřejmě sblíží. Následuje sice nedorozumění, jak to bývá, ale v závěru se vše v dobré obrátí.

Nechybějí samozřejmě typové figury jako protřelý Alexův manažer či Sophiina hysterická sestra, která je čistě shodou okolností vášnivou Alexovou fanynkou. Jen je třeba překonat pár traumat z minulosti a naplnit vděčné schéma "řekni to písní." a pak před závěrem připravit kapesníky.

Hudbu složil, slova napsal
Hudbu složil, slova napsal | Foto: Aktuálně.cz

Romantickým komediím ale nelze vyčítat naplňování romantických schémat, pokud to nedělají mechanicky, ale s espritem a dobrými herci. Popový motiv k tomu nabízí i řadu zábavných momentů, kdy je Hugh Grant konfrontován se záblesky někdejší hvězdné kariéry. 

Ne že by to bylo i o něm, ale od filmu Čtyři svatby a jeden pohřeb už je to třináct let a za pár roků mu bude padesát. A tak si Grant může roli sebeironicky užívat třeba jako trénik a bavit i sám sebe, což také evidentně činí..

Vděčný showbusiness vnáší do filmu i scenáristickou svěžest, i když jeho soukolí by se dala popsat ještě vtipněji a sarkastičtěji. Ale třeba Cořino prozpěvování Toužím po Buddhově potěšení, o šanti, šanti a její umanuté zanícení pro východní filozofii připomíná newa geové šílenství řady skutečných hvězd a debutující Haley Bennettové se v téhle roli daří výborně.

Hudbu složil, slova napsal...
Hudbu složil, slova napsal... | Foto: Aktuálně.cz

I tady je Grant je skvělý, třeba při sarkastickém hláškování, když Cořinu produkci označí jako buddhismus v tangách; dokonce se mu daří i při zpěvu.

Horší je to s Drew Barrymoreové jako Sophií, působí sympaticky, ale její trauma z minulosti je tu jaksi navíc. A hlavně jejich vztahu s Alexem naprosto chybí energie i sex appeal, což se projevuje třeba při úmorně dlouhé pasáži, v níž skládají svou píseň. Ani to společné probuzení pod klavírem se jim moc nedá věřit.

I tahle komedie a její hrdinové občas postrádají energii i sex appeal a naplňují očekávání až příliš okatě, všechno je o několik stupňů třeskutější než ve starší grantově komedii Notting Hill.

Ale pak přijde proklatě romantické finále, které má kouzlo i vtipnou zápletku. I nové generace divačky mohou směle a bez zardění volat Lup! Srdce vejpůl mám

Hudbu složil, slova napsal (Music And Lyris By), USA 2007. Scénář a režie Marc Lawrence, kamera Xavier Pérez Grobet, hrají Hugh Grant, Drew Barrymore, Brad Garrett, Kristen Johnsonová, Campbell Scott a další. 96 minut, distribuce Warner Bros.

 

Právě se děje

Další zprávy