Wes Anderson přiveze Grandhotel Budapešť do Prahy

ČTK Kultura ČTK, Kultura
5. 2. 2014 18:11
Jen dva dny po světové premiéře na Berlinale uvidí snímek Wese Andersona i některé jeho hvězdy Praha. Do českých kin se film dostane 13. března.
Wes Anderson
Wes Anderson | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Film Grandhotel Budapešť zahájí 6. března festival Berlinale a o dva dny později bude mít předpremiéru v kině Lucerna. Do Prahy jej přiveze sám režisér Wes Anderson a vezme s sebou i některé herce. Například Tonyho Revoloriho, Saoirse Ronanovou a Jeffa Goldbluma. V českých kinech se snímek objeví 13. března.

Ostatně během natáčení si loni Wes Anderson do Prahy odskočil na Famufest, kde diskutoval se studenty.

Ve hvězdně obsazeném příběhu zarámovaném v období od roku 1914 po nástup nacistů v roce 1933 hrají i Ralph Fiennes, Fahrid Murray Abraham, Edward Norton, Jude Law, Owen Wilson, Tilda Swintonová, Adrien Brody, Harvey Keitel a Jason Schwartzman.

Hrdinové hravých komedií Wese Andersona bývají svérázní a nevšední. Platí to i o tomto snímku, jemuž vévodí upjatý vrchní vrátný luxusního hotelu pan Gustave (Ralph Fiennes) - legenda mezi jeho zaměstnanci.

Podívejte se na ukázku z filmu Wese Andersona Grandhotel Budapešť.
Podívejte se na ukázku z filmu Wese Andersona Grandhotel Budapešť. | Video: Fox SearchLight

V bezčasí mezi dvěma světovými válkami, v bohem zapomenuté zemi, kde toho nepříliš funguje, je luxusní hotel oázou spolehlivosti, již zosobňuje právě tento šéf hotelového personálu. Přání svých hostů plní ještě než jsou vyřčena; většinu z nich navíc nezištně miluje, a to i ve fyzickém slova smyslu.

Když mu jedna vděčná zákaznice odkáže mimořádně vzácný obraz a vzápětí zemře, nejenže závratně zbohatne, ale navíc se stane trnem v oku pozůstalých, terčem nájemného vraha i hračkou v rukou místní policie. Obstát mu pomáhá jeho osobní šarm a pákistánský pikolík, z něhož chce vychovat svého nástupce.

Grandhotel Budapešť nabízí stominutovou zábavu, která žánrově přechází mezi akční komedií, dramatem, romancí, detektivkou i groteskou. To vše na pozadí evropského kontinentu, který se náhle a dramaticky mění.

Při přípravě snímku režisér Anderson, který v současné době žije a pracuje v Paříži, studoval období klasického cestování po Evropě. Během obhlídek ale zjistil, že většina letovisek byla stržena či renovována. Nakonec na křižovatce Německa, Polska a České republiky v saském městě Görlitz (Zhořelec) objevil obrovský obchodní dům z přelomu století, který mu vyhovoval. I množství hlavních rekvizit prý vyrobili místní umělci a řemeslníci.

Andersonův předchozí snímek Až vyjde měsíc zahajoval v roce 2012 festival v Cannes. Jeho tvůrce byl třikrát nominován na Oscara. Grandhotel Budapešť je jeho osmým celovečerním filmem. Jako zahajovací snímek Berlinale byl tradičně zařazen do hlavní soutěže. Čtyřiačtyřicetiletý Anderson v ní v minulosti uvedl své snímky Taková zvláštní rodinka a Život pod vodou.

 

Právě se děje

Další zprávy