Wenders pojede předsedat na festival do Benátek

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 7. 2008 9:50
Poslední akce velké trojky začíná 27. srpna
Wim Wenders
Wim Wenders | Foto: Wiki

Praha - Poté, co uvedl v hlavní soutěži festivalu v Cannes svůj nejnovější film Palermo Shooting, vydává se Wim Wenders na další festival z velké trojky. V Benátkách bude naopak o cenách rozhodovat: povede tu hlavní porotu.

Festival v Benátkách letos proběhne od 27. srpna do 6. září. Spolu s Cannes a Berlinale je považován za nejvýznamnější světovou přehlídku; stejně jako do Cannes sem proudí ty nejočekávanější světové premiéry a s nimi i spousty hollywoodských i evropských hvězd.

Letošní ročník je pětašedesátý,  program festivalu zatím zveřejněn není. Jedinou informací je podle BBC jednání s bratry Coeny, kteří by tu  po oscarovém úspěchu filmu Tahle země není pro starý mohli uvést svůj nový snímek, černou komedii Burn After Reading s Georgem Clooneym a  Brad Pittem.

Cannes: Palermo Shooting (Wim Wenders)
Cannes: Palermo Shooting (Wim Wenders) | Foto: Aktuálně.cz

Posledně jmenovaný si odtud loni odvezl hereckou cenu za Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, hlavní cenu dostal film Touha, opatrnost režiséra Anga Leeho - ten tu bodoval už před třemi lety s romancí Zkrocená hora.

Wendersův zatím poslední film - ke kterému ho prý inspirovala rocková hudba - canneské kritiky rozdělil. Jeho hrdinou je slavný fotograf Finn, kterého hraje Campino, jinak zpěvák německé skupiny Die Toten Hosen.

Podstoupí cestu z Düsseldorfu do Palerma, kde se setkává s tajemným ostřelovačem, postavou Smrti, kterou ztvárnil Dennis Hopper, ale i s krásnou mladou dívkou, do které se zamiluje a jež mu ukáže "sílu lásky".

V Cannes letos se svým novým filmem nebodoval, doma už má Zlatou palmu z roku 1984 za jeden ze svých nejslavnějších snímků Paříž, Texas. Cenu za režii si odtud odvezl v roce 1987 za Nebe nad Berlínem.

Na kontě má Wenders i oscarovou nominaci za hudební dokument Buena Vista Social Club z roku 1999.

Ani v Benátkách není žádným nováčkem. Poprvé se tu objevil se snímkem Strach brankáře při penaltě z roku 1972. O deset let později vyhrál Zlatého lva s filmem Stav věcí.

 

Právě se děje

Další zprávy