Webová šuškanda hadům v kinech nepomohla

Jan Šprincl
21. 8. 2006 13:30
Los Angeles - Thriller Snakes on a Plane nenaplnil americká kina a narazil na limity internetové šuškandy. Právě přes síť se vedla nejsilnější a dobrovolná reklamní kampaň.
Foto: Warner Bros.

Takový pokus, jak prosadit film bez rozsáhlých výdajů na reklamu, tu ještě nebyl. Téma "snakes on a plane" (hadi v letadle) bylo internetové komunitě rafinovaně hozeno jako rukavice... a spousta uživatelů globální sítě se chytila.

O hadech a letadlech začali natáčet vlastní krátké filmy, skeče, trailery, parodie jako Medvědi v ponorce nebo Žraloci na motorkách, zrodila se rapová píseň. Sousloví "snakes on a plane" se stalo webovým synonymem pro nesmysl, k mání jsou amatérská trička a čepice.

Studio Warner dokonce na přání fanoušků přidalo brutální scény. A nejpikantnější je, že Snakes on a Plane měl tyhle fanoušky ještě předtím, než ho kdokoliv mohl vidět.

Foto: Warner Bros.

Práci fanoušků si můžete prohlédnout na YouTube ZDE

Film "na míru" měl společně s internetovou podporou zaplnit kinosály. Studio ale stejně jako marketingoví odborníci čekali víc: víkendová tržba z 3555 severoamerických kin je 15,3 milionu dolarů. Jen pro srovnání: pokračování Pirátů z Karibiku z diváků při startu vytáhlo 132 milionů dolarů, Spiderman 114 milonů.

Samuel L. Jackson se na čtvrteční premiéru v Hollywoodu dostavil s krajtou kolem krku. Plazů si ve snímku užil víc než dost, jako agent FBI Nelville Flynn v něm na lince Honolulu Los Angeles zabraňoval letecké katastrofě. "Závada" ve vzduchu je vskutku nepříjemná: mafie do letadla vypustila pět set zmijí, aby se zbavila nepohodlného svědka.

Je jasné, že z hororového thrilleru s rozpočtem 30 milionů dolarů už trhák nebude. Varováním mohla být i složitá minulost snímku, který se připravuje už od roku 1999. Studia si ho přehazovala jako horký brambor, scénář se několikrát měnil stejně jako režisér. Poslední volba padla na režiséra Nezvratného osudu 2 či filmu Cellular a kaskadéra Davida R. Ellise,

Foto: Reuters

Analytici se přou, kde se stala chyba. "Ten titul říká všechno a film samotný je už navíc," napsal Brandon Gray na serveru boxofficemojo.com a připomíná, že i název musí mít svoje tajemství.

Jiní tvrdí, že se premiéra neměla odehrát ve čtvrtek v devět večer - novináři o ní nestihli informovat v pátečním vydání, nebyla jim ani dopřána zvláštní projekce. Zaznívají hlasy, že dobrovolnická internetová kampaň byla příliš intenzivní, otravná - a nakonec kontraproduktivní.

Z filmu Snakes on a Plane, který do českých kin vstoupí 12. října, chtělo studio udělat kultovní snímek. Podle prvních kritik z USA se ale zdá, že je to docela průměrný thriller, který nedostál předem vytvořené pověsti.

 

Právě se děje

Další zprávy