Web Ulož.to nesmí do roku 2030 nabízet film Šarlatán, soud bude následovat

ČTK ČTK
22. 12. 2020 15:37
Až do srpna 2030 nesmí stahovací portál Ulož.to nabízet český životopisný film Šarlatán. Rozhodl o tom pražský městský soud. Podle něj server zpřístupnil snímek polské režisérky Agnieszky Hollandové bez souhlasu výhradního distributora. Tím je společnost CinemArt.
Na snímku z Šarlatána je herec Ivan Trojan.
Na snímku z Šarlatána je herec Ivan Trojan. | Foto: Marlene Film Production

Informaci od distributora potvrdila Markéta Puci, mluvčí soudu.

Ten vydal takzvané předběžné opatření, které serveru zakazuje zveřejňování filmu. CinemArt ale musí do 30 dnů od obdržení verdiktu podat žalobu na společnost Uloz.to cloud, která stránky provozuje. Předběžné opatření pak slouží do doby, než soud rozhodne o věci samé.

Distribuční společnost se na soud obrátila s tím, že Uloz.to cloud umožňuje lidem volně si nahrávat a stahovat záznam Šarlatána. Uživatelé, kteří snímek na server nahráli, na to neměli oprávnění.

Podle CinemArtu s sebou distribuce filmu nese značné náklady, které mají být kompenzovány odměnou za souhlas s užitím snímku. To se však v tomto případě nestalo. Firma tak utrpěla majetkovou újmu.

"Soud má za prokázanou potřebu zatímní úpravy poměrů, neboť s ohledem na to, že předmětný film byl zveřejněn na internetu teprve nedávno, lze předpokládat, že zájem diváků o něj bude největší právě v této době, následkem čehož je způsobována navrhovateli značná újma," vysvětluje mluvčí soudu.

Podle CinemArtu server předběžnému opatření vyhověl a film Šarlatán už se na stránkách nedá volně pustit ani stáhnout.

"Toto rozhodnutí, které považujeme za přelom ve vleklých sporech nejen s touto firmou, může pozitivně ovlivnit situaci ve věci ochrany autorských práv, a změnit tak i atmosféru ve velké části veřejnosti, kdy je tento typ porušování autorských práv považován za běžnou a relativně tolerovanou činnost," uvádí distribuční firma.

Drama režisérky Agnieszky Hollandové Šarlatán s Ivanem Trojanem v hlavní roli vzniklo podle scénáře Marka Epsteina. Sleduje život léčitele a bylinkáře Jana Mikoláška, který léčil statisíce lidí, byl ale perzekvován nacisty i komunisty.

Snímek bude za Českou republiku usilovat o Oscara.

I ten nejlepší člověk má temné stránky, Ivan Trojan se tomu bránil, má sklon své hrdiny dělat lepšími, říká režisérka Agnieszka Holland. | Video: DVTV, Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy