Disney přestane platit 100 tisíc zaměstnanců, bonusy pro management ale neruší

ČTK Kultura ČTK, Kultura
20. 4. 2020 20:41
Americká mediální a filmová společnost Walt Disney Company tento týden přestane platit asi polovině svých zaměstnanců, zhruba 100 tisícům lidí. Měsíčně tak ušetří až půl miliardy dolarů, v přepočtu 12,5 miliardy korun, napsal ekonomický list Financial Times.
Pohádkový zámek Šípkové Růženky v zábavním parku na Floridě je synonymem Walt Disney Company.
Pohádkový zámek Šípkové Růženky v zábavním parku na Floridě je synonymem Walt Disney Company. | Foto: Reuters

Chystaný krok se dotkne zejména pracovníků Disneyho zábavních parků a hotelů v Evropě a ve Spojených státech, které jsou kvůli epidemii nového typu koronaviru už zhruba pět týdnů zavřené.

Největší světová firma zábavního průmyslu, která v loňském čtvrtém čtvrtletí vytvořila čistý zisk přes miliardu dolarů, podle Financial Times riskuje poškození pověsti, protože šetří více než její konkurenti NBCUniversal a Warner Media.

Pracovníci Disneyho budou odteď závislí na penězích daňových poplatníků. Firma už zaměstnance vyzvala, aby si zažádali o státní podporu.

Walt Disney přitom zatím nezrušil bonusy vedoucím pracovníkům ani dividendy, na něž by v červenci mělo jít 1,5 miliardy dolarů, v přepočtu 37,8 miliardy korun. Předseda správní rady a donedávna šéf firmy Bob Iger se vzdal zbytku svého letošního platu ve výši 3 milionů dolarů, což je 75,7 milionu korun, a jeho nástupce v roli výkonného ředitele Bob Chapek nedostane zbytek letošního platu ve výši 2,5 milionu dolarů, což je 63,1 milionu korun.

Chapekův očekávaný letošní bonus by však měl činit "ne méně než 300 procent" jeho platu, kromě toho má ředitel nárok na další dlouhodobý bonus "ne menší než 15 milionů dolarů", vypočítávají Financial Times.

Řadoví zaměstnanci firmy mají mediánový příjem zhruba 52 tisíc dolarů, to znamená 1,3 milionu korun.

Chapek na březnovém shromáždění akcionářů řekl, že "naše schopnost konat ve světě dobro začíná u našich zaměstnanců, kteří každým dnem vytvářejí kouzla, a naším prvotním úkolem bude vždy se o ně postarat".

Financial Times upozorňují, že Walt Disney Company tak jde úplně jinou cestou než nadnárodní firmy jako francouzská kosmetická společnost L’Oréal nebo ropný Total. Ty naopak oznámily, že se o státní podporu ucházet nebudou, aby projevily solidaritu s daňovými poplatníky.

Zábavní parky se na Disneyho provozním zisku loni podílely zhruba sedmi miliardami dolarů, a tvořily tak téměř jeho polovinu.

Disneyho zábavní park v Lake Buena Vista v americkém státě Florida.
Disneyho zábavní park v Lake Buena Vista v americkém státě Florida. | Foto: ČTK/AP

V lepší pozici než pracovníci v USA je zhruba 17 tisíc zaměstnanců zábavního parku v Paříži, kteří budou na neplacené dovolené díky francouzským zákonům čerpat až 84 procent čisté mzdy, a navíc jsou součástí odborů.

Disney má v hotovosti okolo 20 miliard dolarů. "Mohli by si proto dovolit nepřestat platit lidem," upozorňuje Rich Greenfield, analytik investiční společnosti BTIG.

Rozhodnutí přesto zaměstnancům neplatit podle Financial Times signalizuje, že Disney se připravuje na dlouhodobější uzavření svých parků a hotelů. Předseda správní rady Bob Iger odhaduje, že až se parky znovu otevřou, návštěvníci budou kromě povinných prohlídek batohů či kabelek zřejmě muset souhlasit také se změřením teploty.

Britská BBC připomíná, že Walt Disney Company v posledních týdnech slaví úspěch se spuštěním placené videotéky Disney+, která za prvních pět měsíců nasbírala přes 50 milionů předplatitelů. Služba je k dispozici v USA, Kanadě, Austrálii, Rakousku, Německu, Francii, Itálii, Nizozemsku, Španělsku nebo Velké Británii.

Z videoték se přesto víc daří etablovanějšímu Netflixu, jehož tržní kapitalizace byla tento týden poprvé větší než ta Disneyho.

 

Právě se děje

Další zprávy