Wajda natočí film o Lechu Walesovi a Solidaritě

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 11. 2011 13:53
Bude to nejobtížnější film mé kariéry, řekl režisér

Varšava - Slavný režisér Andrzej Wajda označovaný za nestora polské kinematografie natočí film o bývalém polském prezidentovi Lechu Walesovi, odpůrci komunistického režimu a šéfovi opozičních odborů Solidarita, který podle řady názorů nejvíce přispěl ke zhroucení sovětského mocenského bloku.

Pětaosmdesátiletý Wajda to oznámil ve Varšavě s tím, že toto téma považuje za největší tvůrčí výzvu. V roce 2007 podobně natočil „povinný a důležitý" národní velkofilmu Katyň. Poté přišlo Pevné Pouto a Puškvorec,  jenž je úvahou o kinematografii i smrti.

"Bude to nejobtížnější film mé kariéry," řekl o Walesovi Wajda, který s kamerou pracuje  55 let. "Ne že by se mi chtělo, ale musím," dodal ironicky a parafrázoval tak známou hlášku šéfa Solidarity, která v Polsku zdomácněla.

Čtěte také:
Recenze: Puškvorec jde dál než Coeni, Allen i von Trier

Polsko podle režiséra zrodilo jedinečného génia, který mu přinesl skutečné vítězství nad komunismem, umožnil zemi získat nezávislost a Polákům "vybřednout z útlaku bez krveprolití".

Film s názvem Walesa bude začínat v roce 1970 a vylíčí životní příběh elektrikáře z gdaňské loděnice, který se postaví do čela dělnických stávek v létě 1980, řídí na straně a vládě nezávislý odborový svaz Solidarita a o deset let později je zvolen prezidentem Polska, které se zbavilo komunismu.

Slavný polský režisér Andrzej Wajda dostal na Berlinale cenu Alfreda Bauera. Ocenění na počest zakladatele festivalu dostal za svůj film Tatarak.
Slavný polský režisér Andrzej Wajda dostal na Berlinale cenu Alfreda Bauera. Ocenění na počest zakladatele festivalu dostal za svůj film Tatarak. | Foto: Reuters

"Film bude končit epizodou, která vypadala dlouho pro Poláky jako zcela neuvěřitelná: muž, který se stal hrdinou své doby, vystupuje s projevem v americkém Kongresu a pronáší tam polsky slavná slova My, národ'" prozradil Wajda.

Autor scénáře Jan Glowacki označil svůj podíl na filmu jako fascinaci osobností, nikoli jako snahu postavit Walesovi pomník. "Snažil jsem se dát dohromady jak věci heroické, tak komické. Ukázat Walesu jako obra, který škobrtá, padá, ale pak se tomu směje," uvedl.

Roli Lecha Walesy má hrát Robert Wieckiewicz a jeho ženu Danutu Agnieszka Grochowská. Walesa získal v roce 1983 Nobelovu cenu za mír.

Wajda V roce 2000 dostal Oscara za celoživotní dílo. Proslavily ho filmy Popel a démant, Země zaslíbená, Člověk z mramoru či Člověk ze železa. 

 

Právě se děje

Další zprávy