Wajda chce světu ukázat Walesu jako polského hrdinu

Kultura Reuters Kultura, Reuters
20. 8. 2013 9:00
Nový Wajdův film o politiku Walesovi se představí na festivalu v Benátkách
Filmový Lech Walesa.
Filmový Lech Walesa. | Foto: tiff

Varšava - Kdo jiný by měl natočit film o Lechu Walesovi než režisér Muže ze železa a Muže z mramoru? Uznávaný polský režisér Andrzej Wajda získal za celoživotní dílo Oscara, a to v roce 2000. Mezi jeho nejznámější filmy patří také Kanály (1957), Popel a démant (1958) nebo Katyň z roku 2007. Než legenda polské kinematografie ukončí kariéru, jež začala před více než padesáti lety, dorazí do kin režisérův nový snímek o polském národním hrdinovi a prezidentu Lechu Walesovi.

Andrzej Wajda.
Andrzej Wajda. | Foto: Reuters

Životopisné drama s názvem Walesa: Člověk naděje vypráví o Lechu Walesovi, ikoně antikomunistického hnutí Solidarita. Premiéra se odehraje letos na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách a poté snímek zamíří do polských kin.

Walesa pracoval jako elektrotechnik v gdaňské loděnici a stal se vůdčí osobností odborového hnutí Solidarita, které protestovalo proti komunistické vládě a přispělo k jejímu pádu. Walesu ztvárnil Robert Więckiewicz (Temný dům, V temnotě). Scénář napsal Janusz Glowacki (Lov na mouchy).

V roce 1983 získal Nobelovu cenu za mír. V letech 1990-95 byl prezidentem Polska, kdy získal také mnoho odpůrců například kvůli striktnímu odmítání potratů.

Režisér Wajda však o filmu řekl, že se zaměřuje více na nejdůležitější události v jeho kariéře než na ty méně známé a podstatné.

"Můžeme světu ukázat našeho hrdinu," řekl Wajda v rozhovoru ve svém varšavském studiu. "Řekl jsem si, že jsem starý a není nač čekat a že musím natočit film o Walesovi. To je má povinnost a vypadá to, že nikdo jiný se k tomu nechystá," dodal.

Walesu hraje Robert Wieckiewicz.
Walesu hraje Robert Wieckiewicz. | Foto: Aktuálně.cz

Wajda je v současnosti slabý a chodí o holi, když však začne vzpomínat na první setkání s kníratým Walesou, které se odehrálo zhruba před třiceti lety v loděnicích v Gdaňsku, vypadá energicky. Režisér doufá, že film seznámí mladé diváky s Walesou, protože ti jeho úspěchy nepamatují.

Foto: Aktuálně.cz

"Mladí lidé se příliš o politiku nezajímají, protože mají jiné zájmy. Možná se podívají na můj film a řeknou si, že by mohli něco udělat pro svou zem, že by neměli být pasivní a čekat, až někdo udělá první krok," komentuje Wajda. "Tento film tolik nepotřebuji ani já nebo Walesa. Polsko potřebuje snímek, který ukazuje, že se někdo vynořil z masy pracujících. Někdo, kdo tehdy nebyl zkušeným politikem," podotýká tvůrce.

Wajda své dlouholeté přátelství s Walesou neskrývá včetně toho, že film jej vykresluje kladně. Dodává, že obsah filmu nikdo neovlivňoval. "Je to můj film a Walesa mi věří. Snažil jsem se jeho důvěru nezklamat a mohu říct, že se mi to podařilo."

Film ukazuje chvíle, kdy o sobě Walesa pochyboval, musel dělat kompromisy a také těžkosti, se kterými se potýkal, když byl kvůli svým aktivitám vyhozen z práce a musel živit osm dětí.

Ve scéně, která je založená na skutečných událostech, dává Walesa rozhovor o stávce v roce 1980, jež ho vynesla nahoru.

Lech Walesa, 1980.
Lech Walesa, 1980. | Foto: Aktuálně.cz

Legendární italské novinářce Orianě Fallaci říká: "Odteď mohu jenom klesnout… Vše špatné, co se v Polsku stane, budu mít na svědomí já. Kdybych byl někdo jiný, oholil bych si knír a vrátil se do loděnice, ale neudělám to, protože jsou věci, které je potřeba učinit." Režisér obdivně pohne hlavou a postřehy hodnotí jako skvělé.

Walesovi je nyní 69 let a cestuje po světě a řídí svou charitativní nadaci, která sídlí v Gdaňsku. V pondělí přijel do Varšavy na soukromou projekci filmu. V rozhlasové stanici řekl, že mu nebylo příjemné, že ho herec v některých scénách ztvárnil jako šaška, který byl trochu namyšlený. Dodal, že celkově byl spokojený s tím, jak režisér film uchopil. "Myslím, že odvedl dobrou práci."

Česká premiéra filmu zatím není stanovena. Snímek bude poprvé promítán na 70. ročníku festivalu v Benátkách (mimo soutěž), který začíná 28. srpna a do široké distribuce v Polsku vstoupí 4. října.

Čtěte také
Film o Walesovi rozdělil Polsko. Sám hrdina ho chválí

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com
 

 

Právě se děje

Další zprávy