Vzhůru na Oscary zamíří víc animovaných snímků

Kamil Fila Kamil Fila, kf
13. 11. 2009 10:30
Prestižní filmové ceny znovu rozšiřují nominace

Los Angeles - Na Oscarech se budou opět přidávat nominace: po nejprestižnější kategorii nejlepší film roku došlo i na animované snímky.

A důvod je v zásadě stejný. Klesající sledovanost přímého přenosu nablýskaného ceremoniálu byla zapříčiněna tím, že nominované filmy často nebyly příliš známé. Až na výjimky typu Titanicu totiž nešlo většinou o filmové hity, ale často o nezávislé snímky.

Rozšíření hlavní kategorie Nejlepší film z pěti titulů na deset umožní zařadit do nominací známé, lidově oblíbené filmy, které nejsou považovány za umělecké, a tudíž jsou podle akademiků „méně hodnotné" - byť odborná veřejnost je hodnotí jako špičkové příklady zábavných žánrů. Příklad Temného rytíře navíc ukazuje, že toto striktní dělení čím dál víc ztrácí opodstatnění.

Přiblížením "k masám" by měl být i čestný Oscar za celoživotní dílo, jenž letos bude udělený Rogeru Cormanovi, proslulému producentovi béčkových filmů, který ve svém studiu dal první příležitost mnoha filmařům, kteří později točili oscarové filmy (nicméně ne už u něj).

Foto: Aktuálně.cz

Nejde ale jen o sledovanost jednoho večera, kdy studiím nestačí sbírat na „neznámých" snímcích prestiž, která se jim beztak u mladších generací diváků příliš nerentuje.

Oscaři jsou stále především výkladní skříní filmového průmyslu. Producenti do „zábavy" investují čím dál víc peněz, chtějí se se svými drahými hračkami předvést - a rozšíření nomincí je dobrým nástrojem propagace.

To je přesný případ nejnovějšího „nafouknutí", které potkalo kategorii animovaných filmů. Ta přitom byla zavedena teprve v roce 2002, kdy zvítězil Shrek. Ke změně počtu nominací bylo potřeba, aby se přihlásilo alespoň šestnáct filmů, což letošních dvacet zájemců hravě překonalo.

Zatím bylo pět nominací pouze v roce 2003, kdy se přihlásilo 17 filmů a poprvé vyhrál jiný snímek než americký - konkrétně japonská Cesta do fantazie. Později, v roce 2006, se to povedlo ještě britskému Wallace a Gromit: Prokletí Králíkodlaka.

Růžový panter 2
Růžový panter 2 | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Baldwin a Martin. Oscarový večer má nečekané průvodce
Oscarová změna. Vyhraje komedie o pařbě nebo Star Trek?

Kromě tradičního favorita ze studia Pixar (Hledá se Nemo, Úžasňákovi, Ratatouille, VALL-I) -  jenž pro letošek vyslal snímek Vzhůru do oblak -  se letos hlásí například tituly Monstra vs. Vetřelci, Koralína a svět za zavřenými dveřmi,  Zataženo, místy trakaře, Vánoční koleda 3D, Doba ledová 3, ale i temný Mary a Max.

Šanci dostane také nezvykle zpracovaný Fantastic Mr. Fox, pravděpodobně ale i pokračování Chipmunků s podtitulem The Squeakquel.

Je pravděpodobné, že s rostoucím počtem 3D kin - která mají zabránit odlivu diváků i sledování pirátsky stažených filmů - bude vyráběno i více 3D animovaných filmů a kategorie celovečerním animovaných filmů už bude mít trvale pět míst.

Animované filmy kromě vlastní kategorie mohou klidně soutěžit i mezi ostatními hranými snímky, ale v dějinách to zatím byl pouze jediný - Disneyho Kráska a zvíře z roku 1991.

Nicméně právě letos se očekává, že mezi "normální" filmy by mohl proniknout zmíněný pixarovský hit Up - Vzhůru do oblak,  který patří k vůbec nejlépe hodnocených filmům letošního roku.

Vydělal přes půl milardy dolarů, zároveň má na serveru rottentomatoes.com 98 procent klasných recenzí. Producenti věří, že si akademici všimnou jejich "srozumitelného příběhu, ve kterém je animace jen prostředkem k jeho vyprávění".

Nominace na ceny Akademie budou oficiálně oznámeny 2. února příštího roku a předávání proběhne 7. března.

 

Právě se děje

Další zprávy